Geranium als bestanddeel van natuurlijke huidverzorging
What’s in a name?
Wanneer we geranium zeggen, bedoelen we eigenlijk Pelargonium. Pelargoniums kennen we als bekende kamer- en tuinplanten met een lange bloei. Er zijn tegenwoordig wel meer dan 10.000 varianten en hybriden die we in tuinwinkels kunnen aanschaffen. Ze groeien oorspronkelijk in Zuid-Afrika en zijn in de 17e eeuw meegenomen naar Europa door de Nederlanders. Echte geraniums (om de verwarring nog groter te maken) kennen we wel als inheemse planten in Nederland en België. Zoals het Robertskruid (Geranium robertianum), de stinkende ooievaarsbek. Van dit robertskruid wordt geen essentiële olie gemaakt, maar wel een oertinctuur. Deze wordt ingezet bij mensen die last houden van blokkades uit het verleden.
Alle geraniumoliën die op de markt worden aangeboden zijn in feite rozengeraniums, een geurgroep binnen de Pelargoniums.
Maar wat wij nu geranium noemen, is een olie uit het bloeiende kruid. Hoewel het eigenlijk een bladolie is, scharen we hem onder de bloemenoliën. Geranium is daarbij te vergelijken met rozenolie. De geuren komen enigszins overeen en beiden bevatten deels dezelfde hoofdbestanddelen, geraniol en citronellol.
In het verleden werd de kostbare rozenolie vaak vervalst met geraniumolie dat veel goedkoper is. Helaas komt dit in de moderne tijd ook wel voor maar rozengeranium heeft ook zijn eigen, gewaardeerde plek binnen de aromatherapie veroverd.
Veel bestanddelen
Geraniumolie is zeer complex en bevat meer dan 200 verschillende bestanddelen. Dat maakt de olie zeer breed in werking en dat merk je in de huidverzorging. Geraniumolie is zo veelzijdig dat het bijna altijd wel een onderdeel kan zijn in de huidverzorging. De olie blijkt fantastisch bij een beschadigde huid en bij vele huidaandoeningen. De olie is zeer huidvriendelijk. Bij huidschimmels is geranium een fijne olie die in een huidproduct kan worden verwerkt.
De geur is wel sterk en kan voor onze neus en werking op de hersenen snel te veel zijn. Hoofdpijn is dan vaak een symptoom.
Kernkwaliteiten
Geranium is een voorbeeld van wat we de zoete geur energie noemen: voedend, balancerend en kalmerend.
De olie is daarnaast ontstoppend. Daar waar de energie en doorstroom stokt, is geranium op haar plaats. De olie wordt in een bad- en huidolie verwerkt bij menstruatieklachten, bij neiging naar oedeem, bij spataderen. Het vermogen van geranium tot regulatie van de menstruatie, onafhankelijk van welk hormoon er tekort is, is een al bijna klassieke remedie. Ook menopauze is een indicatie voor geranium van de werking op de bijnierschors. Geraniol en nerol zijn belangrijke bestanddelen van geranium die lijken te werken als zwakke oestrogenen. Geranium wordt in het algemeen ook wel gezien als een vrouwenolie vanwege de geur, energie en werking.
Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting SANGO. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum welke al ruim 10.000 keer is verkocht.