Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Deze Chi energie kan bijdragen aan uw levenskracht en welzijn. Door het gebruik van essentiële oliën kunt u de kwaliteit van de lucht in uw huis, werkkamer of slaapkamer en zelfs auto sterk verbeteren. Door een ontspannend of energiegevend bad of massage kunt u uw lichamelijke en/of geestelijke ongemakken (sterk) verlichten.

Essentiële oliën: 'duurkoop is goedkoop'

Echte 100% zuivere, onvervalste en onverdunde essentiële oliën van een gecontroleerde kwaliteit kunnen niet goedkoop zijn. Daarvoor zijn het vergaren, de aanplanting, het productieproces en de controles te tijdrovend. Om u een idee te geven: voor één druppel rozenolie moeten de blaadjes van 200 (met de hand geplukte) rozen worden gedistilleerd. De hoge concentratie zorgt ervoor dat bij toepassing maar weinig olie gebruikt hoeft te worden. Gemiddeld bevat 1 ml essentiële olie 20 tot 25 druppels. Bij de aanschaf van een olie doet men er goed aan na te gaan of de olie gegarandeerd zuiver is. Dus niet gemengd, niet aangelengd en niet verdund, anders heeft de olie weinig tot geen therapeutische waarde en kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Dit houdt in dat een enkelvoudige zuivere essentiële olie maar één ingrediënt bevat. Dit ingrediënt is de Latijnse naam van de essentiële olie.

Absolues en CO2 extracten

Naast essentiële oliën bestaan er ook absolues en CO2 extracten. Deze producten ontstaan door een andere manier van verkrijgen dan destilleren. Omdat er maar enkele van deze producten zijn en deze producten op dezelfde manier gebruikt worden, scharen we deze onder de essentiële oliën.

Absolues

Absolues zijn bijna altijd afkomstig van planten met weinig essentiële olie. Zo wordt 80% van alle bloemenoliën door middel van zeer vluchtige oplosmiddelen onttrokken. Voorbeelden van oplosmiddelen zijn alcohol, benzeen of hexaan. Het resultaat zijn bijzondere geurstoffen met een sterke geur die veel gevraagd worden in de parfumindustrie. Geurmengsels met een krachtige, intense geur vragen om absolues. Omdat er altijd restanten overblijven van de stoffen waarmee de olie onttrokken is, zijn absolues niet geschikt voor inwendig gebruik.

CO2 extracten

Een relatieve nieuwe manier om geurstoffen uit de plant te verwijderen is door middel van kooldioxide (CO2). Onder druk maar zonder hogere temperaturen worden de meest complete geuren aan bloemen, kruiden en andere planten onttrokken. Het is een zeer milieuvriendelijk maar duur proces, zodat het extract nooit goedkoop kan zijn. Maar het resultaat is fantastisch. Alle subtiele bestanddelen worden ’gevangen’ in het CO2 proces. Het resultaat benadert de geur van de plant in de natuur. Daarom zijn CO2 extracten het goudmerk onder de oliën.

Sommige CO2 extracten zijn niet vloeibaar maar vast, zoals vanille. Dit is eenvoudige op te lossen door het flesje au-bain-marie te verwarmen. Het extract wordt dan vloeibaar en klaar voor gebruik. Om het product vloeibaar te houden kunt u het aanlengen met een vette plantolie of alcohol.

Bekijk hier de meest gebruikte essentiële oliën en hun toepassingen.