Zoals vele min of meer recent her-ontdekte natuurgeneeswijzen, wordt de vroegste kennis van de aromatherapie bij de Chinezen gevonden en wel 4500 v.Chr. In die tijden vormde het zelfs de hoofdschotel van de geneeskunde aldaar. Daarna heeft het zijn weg gevonden naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen. Lees hieronder meer over de geschiedenis van aromatherapie en hoe aromatherapie vandaag de dag wordt ingezet!

 

Oudheid

In 1922 werden in het graf van de Farao Tutankamon een aantal geurpotjes gevonden, waarbij in enkele de geur van Nardus en Kruidnagel nog waarneembaar was. Cleopatra beschikte naast haar befaamde, natuurlijke aantrekkelijkheid over ontelbare welriekende oliën, die de kracht van haar persoonlijkheid aanmerkelijk zullen hebben opgevoerd. De Egyptenaren gebruikten hun befaamde Kyphi olie (een samenstelling van verschillende oliën) in hun tempels. Ze balsemden hun doden met harsen en essentiële oliën en weerden insecten met in essentiële olie gedrenkte papyrusbladen. Grieken en Romeinen ontwikkelden hun badcultuur met de in Egypte opgedane kennis van essentiële oliën en bespenkelden hun lichamen, kleren, bed en wanden van huizen hiermee. Zelfs vaandels van de troepen werden met de geur verrijkt. In Heliopolis(Perzië) had men zelfs de gewoonte 3 maal daags verschillende soorten reukgoed te verspreiden: 's ochtends mirre, 's-middags een mengsel van 16 verschillende aroma's en 's avonds een samenstelling van rustgevende geuren.

Middeleeuwen

In West-Europa, toen het in de middeleeuwen met de hygiëne abominabel gesteld was, werden bepaalde essentiële oliën veel gebruikt tegen de stank en om hun desinfecterende eigenschappen. Kerken werden met zwavel, hop, peper en wierook gedesinfecteerd en esculapen hadden aan hun wandelstok zakjes met geurende kruiden, die men onder de neus hield wanneer men zieken bezocht. Welgestelden droegen een zilveren ketting met houdertje, gevuld met essentiële olie.

Begin 20ste eeuw

De opkomst van de alchemie en de daaruitvoortkomende chemie plus een aantal andere factoren deden de aromatherapie in vergetelheid belanden om pas in het begin van de 20ste eeuw door de Fransman Gattefosse opgenomen te worden en op moderne wijze gereconstrueerd te worden. In korte tijd werden er veel meer 'oliën ontdekt' dan er ooit bekend waren en ook hun toepassingen worden door degelijk onderzoek veel nauwkeuriger en gerichter.

Nu

De aromatherapie kan uiteraard als een zelfstandige geneeswijze worden beschouwd. Als aanvullende therapie bij andere vormen van geneeswijze heeft het zijn bijzondere waarde. Als zodanig kan men essentiële olie zeer goed gebruiken in bijvoorbeeld:

  • kompressen
  • pakkingen
  • maskers
  • baden en deelbaden
  • dampapparaten / inhalerings-apperatuur
  • alle vormen van massage
  • stoombaden
  • sauna
  • cosmetische producten
  • via verdamping in een geurverspreider (zoals een aromastone of aromastreamer) om de onaangename (lichaams)geuren te vervangen door welriekende, stimulerende, kalmerende of desinfecterende aroma's.

Bekijk ook onze aromatherapie recepten.