De toepassingsmogelijkheden van hydrolaten zijn bijna eindeloos. Neem ze mee op reis, gebruik ze in gerechten, in het huishouden, voor de babyverzorging of in de schoonheidsverzorging. Er zijn te veel mogelijkheden om op te noemen. Daarom hieronder slechts een greep uit alle toepassingsmogelijkheden. Meer toepassingsmogelijkheden kunt u vinden bij tips en recepten. Naast praktische tips vindt u hier ook heerlijke recepten voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. Heeft u zelf een leuke tip voor het gebruik van hydrolaten of een heerlijk recept? Dan horen wij dat natuurlijk graag. 

In gerechten

Ook in de keuken zijn hydrolaten een welkom ingrediënt. Vervang in gebak of zoete gerechten het water eens door rozen- en oranjebloesem hydrolaat voor een extra geurige en smaakvolle taart. Ook lekker in een vruchtensalade!

Sprayen of sprenkelen

Een schone plantenspray of een andere sprayflacon is handig om mee te verstuiven. Om het gezicht, haar en lichaam een zachte geur te geven, te verfrissen en te verkoelen. Zelfs kleding kan heerlijk gaan ruiken door er hydrolaat op te sprayen. Ook kunt u hydrolaat in een ruimte sprayen om zo een subtiele geur te verspreiden en de lucht te zuiveren en te bevochtigen (dit laatste is met name nodig bij airconditioning, centrale verwarming en zorgt ervoor dat uw huid minder snel uitdroogt). Een hydrolaat verkoelt opvliegers en verzacht zonnebrand. Ook huisdieren zullen de verkoeling prettig vinden.

Hygiëne

Hydrolaten kunnen een dienst bewijzen bij de persoonlijke hygiëne. Eigen vochtige tissues zijn snel gemaakt door er met een hydrolaat op te sprayen of te sprenkelen: voor zelfverwennerij, baby en zelfs huisdieren, ter verfrissing of reiniging van het gezicht, handen of billen. Een hydrolaat verzacht luieruitslag. Hydrolaten zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Mondspoelingen maakt men door 1 deel hydrolaat te mengen met 4 delen water. Voor een frisse adem is pepermunt hydrolaat te gebruiken.

Op reis

Hydrolaten zijn behulpzaam op reis. In de auto, het vliegtuig en in hotelkamer verfrissen ze de lucht: met een spraytje wordt de lucht gezuiverd van schadelijke microben. Ook als u heerlijk in het zonnetje loopt of op het strand ligt kun u hydrolaten inzetten ter verfrissing.

Dranken

Erg smaakvol en gezond is een mengsel van 2 theelepels hydrolaat en ongeveer 2 dl water of kruidenthee. Hydrolaat kan ook toegevoegd worden aan een glas witte wijn of champagne. Men kan met hoeveelheden experimenteren tot de goede (persoonlijke) smaak gevonden is.

Wasgoed

Sprenkel het hydrolaat in het laatste spoelwater van een handwas voor een plezierig aroma. Of een paar spraytjes hydrolaat in de droger voor het wasgoed erin gaat of daarna direct op de kleding gedurende het strijken. U kunt uw strijkijzer ook vullen met hydrolaat in plaats van water.

Diner

Spray op de servetten en het tafelkleed. Plaats schaaltjes met een hydrolaat waar eventueel bloemen in drijven om de kamer te aromatiseren. Gebruik vingerschaaltjes met daarin een hydrolaat aan het eind van de maaltijd om handen in te wassen.

Inwendig

Hydrolaten zijn geschikt voor inwendig gebruik, maar sterker geconcentreerd dan de thee van het kruid. Dit betekent dat men ze moet verdunnen als men bijvoorbeeld een glas pepermunt-water wil drinken: 2 theelepels op 2 dl water. Hydrolaten kunnen als basis dienen voor Bachbloesem-therapie.