Het gebruik van plantaardige vette oliën is binnen de aromatherapie vaak beperkt tot tussenstof tijdens massage. Echter, vette plantolie is een zeer goede drager om essentiële olie in de huid te loodsen. Immers, de meeste essentiële oliën mogen niet puur op de huid gedruppeld worden omdat ze irriterend kunnen werken op het huidweefsel. Daarom verdunnen we de essentiële oliën in vet en wrijven het op de huid. De aandacht is altijd gericht op essentiële olie, terwijl de ‘drager’ wordt genegeerd. Ze zijn immers niet zo spectaculair als essentiële oliën en hebben nauwelijks geur. Plantaardige vette oliën verdienen een belangrijker plaats in aromatherapie en andere (massage)behandelingen. 

Voor een goede gezondheid en een gezonde huid!

Vette plantoliën lijken erg op het natuurlijke huidvet (sebum) en hebben eigenschappen die op zijn minst gelijkwaardig zijn aan de therapeutische waarde van essentiële oliën. Zowel inwendig als uitwendig dragen vette oliën bij aan een goede gezondheid en een gezonde huid. Ze voeden, verzachten, beschermen en hydrateren (zorgen ervoor dat er in de huid zo weinig mogelijk vochtverlies optreedt) de huid. Ze houden de huid elastisch, gaan rimpelvorming tegen, ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en kunnen een bijdrage leveren bij de behandeling van een droge, rode en gevoelige huid.

Vitamine E en essentiële vetzuren

Omdat we voortdurend de invloed van diverse milieufactoren, centrale verwarming, airconditioning, zon, zonnebank en droge lucht ondervinden, moeten we onze huid goed verzorgen. Vitamine E en essentiële vetzuren zijn belangrijk in de dagelijkse huidverzorging. Zij zorgen voor het transport van zuurstof en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. Het zijn anti-oxidanten die beschermen tegen vrije radicalen en UV straling en verzachten rimpels en littekens.

Voedende werking

Daar steeds meer wordt teruggegrepen naar natuurproducten, kiezen steeds meer mensen voor de 100% natuurlijke Chi vette plantoliën. Alle Chi vette plantoliën zijn, zonder uitzondering, koudgeperst en van de eerste persing, waardoor ze een maximale hoeveelheid aan vitaminen, oligo-elementen, mineralen en onverzadigde vetzuren bevatten. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke oliën die warmgeperst zijn en waarvan voedingsstoffen door hitte verloren zijn gegaan. Buiten de "voedende" werking van de Chi vette plantenoliën vormen ze op de huid een beschermend laagje. Chi vette plantoliën zijn daarom bijzonder geschikt voor dag- en nachtverzorging van de huid.

Kwaliteit

Vette oliën ontstaan in vruchten, noten en zaden. Struiken en bomen met deze vruchten en zaden gedijen het beste in gebieden met veel zonneschijn. De tropen leveren bijvoorbeeld kokosnoten, sesamzaad en pinda’s. Olijven en amandelen komen uit het Middellandse Zeegebied. Ook avocado’s gedijen in een warm klimaat. Jojoba struiken groeien alleen maar in woestijnstreken. Al deze bomen en planten hebben noten en zaden met hoge percentages olie. Zon en warmte is nodig voor de noodzakelijke olievorming in de plant.
Vetten en oliën dienen ter bescherming, als bron voor andere stoffen en natuurlijk voor de noodzakelijk energie voor de volgende generatie planten en bomen die uit noten en zaden kiemen. Wat voor de plant noodzakelijk is, geldt eigenlijk ook voor de mens. Kijk naar onze voorouders. In de winter waren noten en zaden zeer belangrijk om te overleven. Ze gaven energie en warmte.
Het is zaak zoveel mogelijk te zoeken naar oliën uit de biologische landbouw, omdat resten van pesticiden en herbiciden kunnen achterblijven.

De keuze voor een goede kwaliteit vette plantolie is belangrijk omdat:

  • alle vette plantoliën therapeutische eigenschappen bezitten;
  • vette plantoliën de absorptie van essentiële olie in de huid verhogen;
  • alle koudgeperste en zuivere vette plantoliën rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en andere nutriënten die de huid nodig heeft.

Maceraten

Maceraten zijn in het algemeen een infusie of aftreksel van hele planten of plantendelen in een plantaardige vette olie. Omdat de basis dus uit een vette plantolie bestaat, scharen we de maceraten op deze website onder de noemer vette plantoliën.

De plantendelen worden een maand of langer geweekt in de vette plantolie, meestal een goede kwaliteit olijf-, zonnebloem- of sojaolie. Geleidelijk geven de plantendelen hun vetoplosbare bestanddelen af aan de dragerolie. Na dit inweken wordt het maceraat gefilterd. Op deze manier ontstaat een hoogwaardig therapeutisch product. Maceraten zijn goed te gebruiken als toevoeging in massage- en babyolie. Ze werken herstellend en verzachtend op het huidweefsel.