Hieronder vindt u diverse toepassingsmogelijkheden om essentiële oliën te gebruiken in de huidverzorging en in massages. Essentiële oliën zijn opgebouwd uit zeer kleine lipofiele en vluchtige moleculen. Hierdoor hebben ze een grote beweeglijkheid in het lichaam, vooral bij huid en vetweefsel, en worden ze snel door de huid opgenomen. Wilt u zelf aan de slag met aromatherapie? Onderaan deze vindt u een globaal overzicht van geschikte essentiële oliën per huidtype. Kijk ook eens bij tips en recepten voor leuke ideeën, heerlijke verwenrecepten en om te zien wat aromatherapie voor jou kan betekenen! 

Cosmetica

Essentiële oliën kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan natuurlijke badoliën, shampoos, bodylotions en crèmes. De hoeveelheid essentiële olie is natuurlijk afhankelijk van de sterkte van de oliën die u gebruikt. Wij bevelen bij de meeste oliën aan om ongeveer 1% essentiële olie toe te voegen. Op 50 ml is dit ongeveer 10 druppels. Echter bij de sterke essentiële oliën zoals rozenolie is 1% te veel. Zo is 1 druppel rozenolie op 50 ml voldoende. Het is ook mogelijk om vette plantoliën of hydrolaten toe te voegen. Voor vette plantolie bevelen wij een dosering aan van maximaal 5% (dat is 50 druppels in 50 ml). Voor hydrolaten bevelen wij een dosering aan van maximaal 10% (dat is 100 druppels in 50 ml).

Kompressen en pakkingen

Deze methode gebruiken we om de essentiële olien zeer plaatselijk te laten inwerken. Een kompres is het beste gemaakt van flanel of katoen, die men in een oplossing van 2 tot 4 druppels essentiële olie in 1 deciliter heet water drenkt. Dit enkele minuten op de betreffende plaats aanbrengen. Deze procedure kan enkele malen herhaald worden. Ook kunnen essentiële oliën goed in kleipakkingen vermengd worden. Meng ongeveer 7 druppels essentiële olie met leem en meng die met warm of koud water. Leg het op de gewenste plek en laat het ongeveer een half uur zitten. Bij kleipakkingen voor het gezicht nooit meer gebruiken dan 3 druppels essentiële olie.

Bad

Men kan essentiële oliën aan een bad of voetbad toevoegen om lichaam en geest te activeren of juist rust te geven. Regelmatig baden met essentiële oliën is een weldadige ervaring. Doordat onze huidporiën in het warme water meer open gaan, kunnen de oliën diep in ons lichaam doordringen en hun heilzame werk doen.

Let op: wilt u pure essentiële olie in uw bad gebruiken? Aangezien essentiële oliën zich niet mengen met water dient u altijd een emulgator te gebruiken. Als emulgator kan men o.a. gebruiken: emulgator 80 (1 dr. emulgator op 10 dr. olie), melk, eigeel, groene of witte leem, neutraal badschuim of neutrale badolie. Lees voor gebruik de bijsluiter.
In een bad worden hooguit 10 tot 15 druppels zuivere essentiële olie gebruikt, welke op het laatst aan het badwater moeten worden toegevoegd. Om het badwater nog rijker te maken kan men er ook nog een natuurlijke plantaardige basisolie aan toevoegen (oliebad), ongeveer 5 tot 10 ml per bad. Buiten een totaal lichaamsbad kan men ook deelbaden nemen, bijvoorbeeld een voetbad. Hierbij gebruikt men ongeveer 5 druppels essentiële olie.

Ga naar tips & recepten voor badolie-recepten.

Massage

Essentiële oliën zijn erg effectief werkzaam indien ze gebruikt worden bij lichaamsmassage. Ze laten zich gemakkelijk vermengen met basisoliën, worden gemakkelijk door de huid opgenomen en dringen zeer diep door in de weefsels. De essentiële olie moet voor het huidcontact eerst goed vermengd worden met een basisolie (bijv. tarwekiem-, avocado-, en/of amandelolie). Voor het lichaam geldt 10% essentiële olie op 100% koudgeperste plantaardige basisolie. Voor 50 ml komt dat neer op 100 druppels. Voor het gezicht geldt 1% essentiële olie op 100% koudgeperste plantaardige basisolie. Voor 50 ml is dit 10 druppels.

Ga naar tips & recepten voor badolie-recepten.

 

Welke essentiële olie past bij welk huidtype?

Natuurlijk zijn er voor elk huidtypes verschillende oliën en verschillende combinaties van oliën te gebruiken. Om u een beetje op weg te helpen ziet u hieronder per huidtype een aantal voorbeelden.

Het is van belang dat u essentiële oliën gebruikt die u lekker vindt ruiken. Als u voor een specifiek huidprobleem toch een olie wilt gebruiken die u niet lekker vindt (bijvoorbeeld tea tree bij acne) kunt u deze geur verdoezelen door er een andere essentiële olie bij te doen.

Let op, de dosering is afhankelijk van:

  • de sterkte van de essentiële olie;
  • de gevoeligheid van de huid;
  • kalmering of stimulering van de huid;
  • het huidtype waar de olie voor ingezet wordt.

 

Droge huid
Ceder Atlas, Geranium, Lavendel, Patchouli, Sandelhout.

Gevoelige huid
Sandelhout, Duizendblad Blauw, Kamille, Lavendel, Rozenhout.

Gecombineerde huid
Geranium, Rozemarijn, Scharlei, Grapefruit, Ylang Ylang.

Vette of acne huid
Bergamot, Citroen, Jeneverbes, Geranium, Lavendel, Tea Tree.

Veeleisende huid
Cipres, Lavendel, Helicryse, Kamille, Palmarosa, Duizendblad.

Ouder wordende huid
Wierook, Rozemarijn verbenon, Roos, Sandelhout, Peenolie, Mirre Geranium.