Limoen
- Citrus limetta
- Ruitachtigen (Rutaceae) – Mexico, Italië, Florida, West-Indische eilanden
- Plantendeel: verse schil van de zoete limoen
- Limoen is een essentiële olie die verkregen is via (koude) persing.
Karakteristiek van limoen
De Citrus aurantifolia (= C. medica var. acida – bittere limoen) en C. limetta (zoete of Italiaanse limoen) zijn de beide limoen variëteiten waar olie uit geperst wordt. Limoen is een kleine groenblijvende boom tot ongeveer 5 meter hoog met korte takken en lichtgroene ovale bladeren. Groepen van 2-7 witte bloemetjes verschijnen in het voorjaar en de zomer, gevolgd door groen fruit. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit de vochtige tropen, met name uit het Caraïbisch gebied. Tegenwoordig groeien limoenbomen in Italië, Brazilië, Mexico en de Caraïben. Naast de geperste limoenolie bestaat er ook een gedestilleerde limoen. De belangrijkste geurcomponenten zijn stoffen die bij het destilleren vernietigd worden en daarom ook ontbreken in de gedestilleerde limoenolie. De geur van de geperste limoenolie is superieur. Geperste citrusoliën kunnen restanten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Koop daarom bij voorkeur olie van biologische kwaliteit.
De opbrengst aan limoenolie (‘lime’) is 1,2 – 2,1%. Dat wil zeggen dat er tussen de 50 en de 100 kg schillen nodig is voor 1 liter olie. De kleur van limoenolie is groengeel die donkerder kan worden naarmate de olie veroudert. De geur is te omschrijven als intens, zoet, levendig en kruidiger dan de citroen. De parfumindustrie maakt vooral gebruik van limoenolie in eau de colognes als verfrissend ingrediënt. Limoenolie wordt gebruikt als topnoot. Vele coladranken bezitten een limoenaroma.
Belangrijke bestanddelen van limoen
Monoterpenen: limoneen (40-60%), β-pineen (tot 20%), γ-terpineen (7-15%), sabineen, myrceen
Esters: linalyl acetaat (sporen)
Aldehyden: citral (>8%), verzadigde aldehyden als undecanal, nonanal, dodecanal Coumarines
Eigenschappen van limoen
Er is geen traditioneel gebruik van limoenolie gedocumenteerd. Limoenolie werkt sterk krampstillend, microbendodend en mogelijk anti- viraal, immuun stimulerend.
Toepassing van limoenolie
In de aromaverdamper: geven alle citrusoliën een frisse en lichte geur aan een ruimte. Limoen blijft niet lang hangen en is daarom goed te mengen met andere oliën – vooral lemongrass, rozemarijn, sinaasappel en ylang-ylang. Limoen is een excellente verdampingsolie – limoen ontsmet de omgeving. De olie is toe te passen bij alle luchtweginfecties; het doodt bacteriën die door de lucht aangevoerd worden. Net als citroen is limoen een sterke stimulans voor het immuunsysteem (o.a. aanmaak van witte bloedlichaampjes) en is de olie een goede hulp bij kou en griep. Limoen stimuleert en verfrist een vermoeide geest en kan ingezet worden bij apathie en depressie.
Op de huid: zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging is limoen in te zetten bij een vettige en/of droge huid. Het balanceert de sebum productie. In het algemeen versterkt limoen de circulatie in de opperhuid.
In het bad: zie algemene toepassingsregels. Limoen is fris en verheldert de geest.
Dosering van limoenolie
In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur .
Op de huid: maximaal 4% bij volwassenen – bij lokaal gebruik.
In het bad: maximaal 5 druppels; zie algemene doseringsregels
Overdosering en bijwerkingen van limoenolie
Limoen is bij aangehouden dosering non- toxisch. Limoen kan gevoelige huid irriteren. Vooral oudere (geoxideerde) limoenolie kan aanleiding geven tot sensibilisatie (o.a. netel- roos en eczeem). Geperste limoenolie bevat furocoumarinen en is fototoxisch, oftewel, ver- mijd de zon na gebruik van limoen op de huid. Limoen in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op bijwerkingen.
Waarschuwingen van limoenolie
Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom – voor gebruik op de huid – in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van limoen olie op gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van limoen in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of op de zonnebank.