Veilig gebruik van aromatherapie bij dieren
Deel 2: Aromatherapeutische toepassingen bij dieren
Net als bij ons mensen, wordt aromatherapie steeds vaker ingezet bij huisdieren om hun gezondheid te ondersteunen, naast een goede voeding, voldoende beweging en een juiste omgeving. Zowel essentiële oliën, hydrolaten als groene klei kunnen bijzonder effectief zijn. U kunt de oliën voor honden bijvoorbeeld in huis verdampen en voor paarden kunt u een spray maken om in de box te verspreiden. Veel gebruikte oliën voor huisdieren zijn: ceder bij angst en onzekerheid, den voor de luchtwegen en lavendel voor meer balans. Zowel lavendel als tea tree helpen om vlooien en insecten op afstand te houden. Let op: honden hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen, dus hou hier rekening mee met de doseringen, minder is dus meer! Dieren weten vaak heel goed wat een goede olie voor hen is: als ze een olie afwijzen, doordat ze er letterlijk van weg lopen of de ruimte steeds verlaten, schakel dan over naar een andere olie.
De meest geschikte oliën bij dieren zijn:
Mandarijn, sinaasappel, bergamot, geranium, lavendel, kamille, wierook, vetiver, den, marjolein, basilicum, roos, jasmijn
Géén essentiële olie bij katten
Pas op bij het inzetten van de oliën bij katten: voorkom dat een kat direct in aanraking komt met een etherische olie. Katten hebben een andere stofwisseling dan wij: ze stapelen etherische oliën op en kunnen dit niet goed afbreken in het lichaam. Maar bij verdamping is deze hoeveelheid etherische olie minimaal, en is daarom geen probleem voor katten. Maar zorg wel dat ze altijd de ruimte kunnen verlaten. Hydrolaten zijn zeer zacht en daarom bij alle huisdieren en dus ook bij katten puur te gebruiken. U zet deze hydrolaten in voor de verfrissing, verzachting en verzorging van de huid en vacht van ieder huisdier!
Groene klei voor dieren
Wist u dat het vaak aan wilde dieren te danken was dat de vindplaatsen van helende klei ontdekt zijn? Men merkte op dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder wentelden en daarna snel herstelden. Ook boeren behandelden vroeger de kwalen van hun huisdieren en vee met klei. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen. Van de vele eigenschappen van klei maken vele dierenartsen en natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik.
Praktische tips
Aromatherapeutische massage bij dieren
Een aromatherapeutische massage bij dieren kan effectief ingezet worden bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten, stress en angst. Masseer een dier eerst zonder massageolie. Als men pijnlijke spieren tegenkomt dan masseert men alleen op die plek de olie in. Geschikte essentiële oliën zijn o.a. geranium, lavendel, kamille, wierook, vetiver, den, marjolein en basilicum.
Stress weg bij paarden
Bij angst en stress kun je het paard zelf een olie laten ruiken. Je ziet duidelijk aan een paard of de olie als lekker wordt ervaren. Paarden blijven nieuwsgierig naar de olie en blijven ruiken of gaan flemen. Kijk uit dat ze het flesje niet uit je hand pakken met hun mond. Geschikt zijn meestal: mandarijn, sinaasappel, bergamot, geranium, lavendel, kamille.
Gebruik voor een wedstrijd 1 druppel lavendelolie opgelost in 1 theelepel kokosolie, masseer de puntjes van de oren en breng aan op de kaken en bij de neus maar niet gebruiken op de neus bij felle zon.
Ontstoken ogen bij dieren
Bij ontstoken ogen is rozenhydrolaat de zachte maar effectieve remedie. Drenk een wattenschijfje in puur rozenwater en maak hier de ogen mee schoon. Dit kan bij alle dieren toegepast worden.
Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting SANGO. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum welke al ruim 10.000 keer is verkocht.