Het gebruik van leem heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of leem behandelingen in hun natuurtherapeutische tradities. Er zijn vele soorten leem. Groene, rode, witte, gele en grijs/bruine leem zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden, zowel inwendig als uitwendig. Lees hieronder meer over de oerkracht van leem en de toepassingen van leem. Kijk ook eens bij tips en recepten voor praktische toepassingen en heerlijke pakkingen en maskers! 

De oerkracht van leem

Leem is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Het reinigt, mineraliseert, zet allerlei regenererende processen in gang en harmoniseert de totale ecologie van het lichaam. Door het unieke absorberende vermogen van leem bindt het veel gifstoffen en zorgt mede voor afvoer van dit afval uit ons lichaam. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle leemsoorten zijn reinigend, opbouwend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Zo is groene leem sterk reinigend, terwijl grijs/bruine leem meer opbouwend is. 

Toepasssingen leem

Uitwendig kan leem gebruikt worden in/als:

  • Leembaden
  • Masker
  • Pakking
  • Koud leemkompres
  • Warm leemkompres
  • Leempleister
  • Strooipoeder van leem

Voor maskers, pakkingen en kompressen kan groene en witte leem tot een pasta gevormd worden door toevoeging van: zuiver (bron) water, hydrolaat, vette plantolie, maceraten, essentiële oliën of een combinatie van deze. Bekijk hier recepten!

Sommige leemsoorten kunnen ook inwendig gebruikt voor. Zo kan groene leem ingenomen worden bij diarree, misselijkheid en maagpijn. Het kan daarnaast ook toegepast worden in een reinigingskuur.

Lees op de pagina's over groene leem en witte leem meer over de eigenschappen, toepassingen en het gebruik van groene en witte leem.