Aromatherapie voor baby’s

Aromatherapie voor baby’s

Aromatherapie voor baby’s

Geur en Baby’s

Baby’s worden geboren met een sterke geurzin. Een pasgeboren baby zal de moeder binnen een paar dagen al aan de geur herkennen. Een baby reageert heel snel op geuren uit de omgeving. Zo worden er onbewust geuren gekoppeld aan een gevoel van veiligheid, welbehagen en geborgenheid, maar het kan ook een gevoel van onrust of angst zijn. Deze gevoelens hebben te maken te maken met de uitwisseling tussen de binnenwereld en de buitenwereld van de baby, dit alles in combinatie met zijn of haar omgeving.

Zoals alle andere zintuigen, ontwikkelt de geurzin van de baby zich al in de baarmoeder. Er is aangetoond dat baby’s een voorkeur hebben voor geuren die ze hebben kunnen waarnemen in de baarmoeder. Als er tijdens de zwangerschap essentiële oliën zijn gebruikt vormt dit al een goede basis voor de eerste periode van de baby. Het is voor de baby naast de geur van de moeder een vertrouwde geur. Gebruik de eerste drie maanden de essentiële oliën sterk verdund. Voor de ontspanning, op 100 ml basis product 2 druppels essentiële olie toevoegen. Bij behandeling van klachten worden, in overleg met een aromatherapeut, meer druppels gebruikt.

Een baby kan door middel van gelaatsuitdrukkingen duidelijk maken of hij een geur lekker vindt of niet. Baby’s vinden zoete geuren het lekkerst, hierbij trekken ze een ontspannen gezichtje, tuiten hun lippen of steken het puntje van hun tong naar buiten. Als baby’s iets niet lekker vinden ruiken, trekken ze een vies gezichtje, wenden hun hoofdje af of beginnen te huilen. De gelaatsuitdrukkingen van genot of afkeer lijken aardig op die van de volwassen mens.

Aromatherapie voor baby’s toepassingen

Aromatherapie kan goed ingezet worden bij baby’s in de algemene lichaamsverzorging en aromatherapie is een goede ondersteuning bij allerlei klachten. De essentiële oliën worden het meest gebruikt door middel van: Verdampen, baden en massage. Babymassage is leuk om te doen, omdat vrijwel elke baby ervan houdt om gestreeld, gemasseerd en geknuffeld te worden. Massage voldoet niet alleen aan de intense behoefte van de baby’s om aangeraakt te worden, maar het biedt ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Babymassage is een woordloze communicatie. Er ontstaat een gesprek in lichaamstaal waardoor moeder of masseur en de baby elkaar steeds beter leren kennen en aanvoelen. De baby voelt zich veilig en gekend, wat de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zal vergemakkelijken. Lees hieronder meer over toepassingen van aromatherapie voor baby’s en bekijk de recepten.

Cursus massage & zwangerschap volgen?

 

Toepassingen & recepten voor baby’s

Verdampen

De essentiële oliën kunnen goed verdampt worden bij verkoudheid, slecht slapen, onrust. De oliën kunnen verdampt worden via een aromablokje, verdamper of aan de binnenkant van een knuffel. 1 en soms 2 druppels essentiële olie is meer dan voldoende.

Voor een goede nachtrust

1 druppel lavendel, mandarijn, kamille (roomse of wilde) of neroli op een aromablokje of in een verdampingsapparaat. Ook kunnen er hydrolaten verneveld worden. Gebruik hierbij rozenhydrolaat, oranjebloesemhydrolaat, lavendelhydrolaat, kamillehydrolaat of een combinatie van twee of drie hydrolaten. De hydrolaten kunnen via een vernevelaar of via een sprayflacon verneveld.

Onrust

 • 1 druppel vanille of benzoë en 1 druppel mandarijn
 • 1 druppel lavendel en 1 druppel mandarijn
 • 1 druppel neroli en 1 druppel sandelhout

Verkoudheid

 • 1 druppel niaouli, ravintsara of den

Baden

Gebruik de eerste weken een hydrolaat van kamille, roos, lavendel of oranjebloesem. Voor 1 badje 1 tot 2 eetlepels hydrolaat.
Baby badolie: 100 ml badolie en 2 tot 5 druppels essentiële olie. Voor 1 badje 2,5 tot 5 ml van deze badolie.

Badje bij verkoudheid

 • 2,5 ml badolie
 • 1 druppel mandarijn
 • 1 druppel den of niaouli

Badje tegen buikkrampen

 • 2,5 ml badolie
 • 1 druppel roomse kamille

Massage

Ontspannende baby massageolie: 100 ml jojoba en 2 tot 5 druppels essentiële olie. De massageolie kan ook als huidolie gebruikt worden.

Essentiële oliën die goed bij ontspanning gebruikt kunnen worden zijn:
Mandarijn, lavendel, sandelhout, neroli, roos, roomse kamille.

Voor een goede ontspanning kunnen de voetjes, buik en rug licht gemasseerd worden voor het slapen gaan met 1ml tot 2,5 ml. massageolie.

Bij huidproblemen en berg

 • 50 ml kokosolie
 • 25 ml jojobaolie
 • 25 ml tamanuolie

Buikkrampjes

 • 2,5 ml jojobaolie
 • 1 druppel roomse kamille

Overmatig huilen

 • 100 ml jojoba olie
 • 2 druppels roos, mandarijn of neroli
 • 2 druppels sandelhout
 • 1 druppel vanille

Per keer wordt 2,5 tot 5 ml. gebruikt.

Als de baby huilt, maar geen honger heeft, het niet te warm of te koud heeft, geen boertje meer hoeft te laten en geen vieze luier heeft dan kan babymassage een uitkomst bieden. Naarmate de baby ouder wordt is er sneller herkenning waarom hij huilt. Als ze zo klein zijn is huilen een communicatiemiddel om aan te geven dat er iets aan de hand is of iets niet prettig voelt.

Als de babymassage niet helpt en de baby blijft overmatig huilen is het goed om naast een arts ook een bezoek te brengen aan een therapeut of fysiotherapeut die gespecialiseerd is in: Kinderosteopathie, voetreflexologie, body stress release therapie of energetische healing.

Tekst:

Drs. Rijpkema, aromatherapeut en medisch antropoloog.
Met dank aan Chi International bv

Reacties (2)

Hallo,

Bedankt voor deze nuttige info.

Mag je in plaats van jojoba olie ook een gewone baby olie gebruiken zoals Neutral? Of zijn deze van minder goede kwaliteit?

Mvg,
Annick

  Beste Annick, hartelijk dank voor de vraag. Op de ingrediëntenlijst van de Neutral olie staat ‘Olus Oil’. Dit is een mengsel van plantaardige vetten en er is een patent op, dus het is lastig te zeggen wat er in zit. Het zou dus plantaardig zijn en net zo goed (?) als minerale olie en niet de huid volledig afsluiten. Het lijkt beter dan minerale olie, maar het is nog steeds in het laboratorium gemaakt. Wij pleiten voor een vette plantenolie als amandel of jojoba – dan is precies duidelijk wat je krijgt. In de Olus oil zitten geen werkstoffen die in koudgeperste vette plantoliën van nature wel aanwezig zijn. De keuze is natuurlijk aan de persoon zelf, maar wij kiezen voor een duidelijke INCI (ingrediëntenlijst) waarbij je weet wat je krijgt. Succes! Hartelijke groet, Stichting Aromatherapie

Plaats een reactie

Reactie (Verplicht veld)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Naam (Verplicht veld)
Email (Verplicht veld)

*