Kun je essentiële oliën inwendig gebruiken?

Regelmatig wordt gesteld dat inname van oliën gevaarloos kan. Dit is gebaseerd op te weinig kennis van aromatherapie want helaas kan dit ook leiden tot allergische reacties. Daarom in dit blog een duidelijk en helder algemeen advies over inname van oliën.
Vele essentiële oliën zijn toegestane smaakstoffen in de voedingsindustrie. Echter, een advies voor inwendig gebruik zou niet zomaar moeten worden gegeven. Etherische oliën zijn erg krachtig en kunnen ook schade veroorzaken bij verkeerd gebruik. Essentiële oliën zijn een prachtig geschenk van de natuur, maar 100% natuurlijk betekent niet dat deze krachtige stoffen altijd ongevaarlijk zijn.
Therapeutisch inwendig gebruik
Indien u weet wat u doet, het advies krijgt van een deskundig arts of therapeut dan zijn in principe veel oliën geschikt voor inname, mits ze puur, biologisch, van hoge kwaliteit en van een betrouwbare bron afkomstig zijn.
Er is ook nog steeds te weinig bekend over hoe essentiële oliën in maag en darmen worden afgebroken en hoe ze bij inname precies werken. Door de jaren heen zijn er echter wel vele ervaringen opgebouwd zodat we weten dat sommige essentiële oliën voldoende werkzaam kunnen zijn. Pepermuntolie wordt bijvoorbeeld traditioneel ingezet voor gezonde darmen maar ook steeds meer in de reguliere zorg toegepast.
Advies voor inname
Wanneer kunt u etherische oliën wel innemen? In een aantal specifieke gevallen:
- Bij een specifiek advies voor een bepaalde gezondheidsklacht, van een deskundig opgeleid aromatherapeut of arts.
- Een druppeltje biologische pepermuntolie oplikken vanuit de handpalm kan ondersteunen bij een opgeblazen gevoel in de maag na het eten.
- Indien met mate en dus druppelsgewijs toegepast kunnen de volgende etherische oliën worden ingezet: biologische tea tree en lavendel olie verbeteren de conditie van het tandvlees en helpen bij blaasjes in de mond; pepermuntolie is geschikt om de mond te verfrissen al dan niet in combinatie met het tandenpoetsen. Biologisch gecertificeerde oliën hebben de voorkeur.
Let op: nooit innemen zonder de olie eerst op te lossen in een vette plantolie, zoals olijfolie of kokosolie. Dus een etherische olie niet met water innemen want deze komt dan in direct contact met de huid en de slijmvliezen, wat mogelijk een irritatie kan veroorzaken.
In een mengsel van plantaardige plantoliën (kokos of olijf) of in een beslag kunnen etherische oliën zelfs heel goed in de keuken worden toegepast om gerechten te upgraden qua smaak of geur.
Etherische olie als smaakstof in de keuken
Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen veel biologische essentiële oliën worden gebruikt als smaakstof. Zonder dat u het weet neemt u dagelijks essentiële oliën in, in de vorm van bijvoorbeeld kruiden en koffie. Essentiële oliën in kruiden en specerijen geven meestal de smaak (en geur) aan het eten.
U kunt de oliën druppelsgewijs aan gerechten toevoegen. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos! Een basilicum olie is makkelijk te maken door bijvoorbeeld 25 druppels (=1 ml) etherische olie op 1 liter (1000 ml) olijfolie te mengen, goed schudden en daarna 1 week laten rijpen in de fles.
Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting SANGO. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum welke al ruim 10.000 keer is verkocht.