Koken met essentiële oliën
Wist u dat essentiële oliën toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? De geur en smaak van een essentiële olie is puur en intens: het verschil tussen verse sinaasappelolie en de verse rasp is bijna niet te ruiken! In tegenstelling tot gedroogde kruiden houden zuivere essentiële oliën hun specifieke geur, smaak en ‘chi’: de levensenergie van de bloem of plant. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos.

Essentiële oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten. Vandaar ook het veel gebruikte synoniem: etherische oliën. Geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. Zo zijn bij roos en jasmijn de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij pepermunt en basilicum in het blad; bij gember en valeriaan in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout en ceder zelfs in het hout. De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen of schimmels. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd.
Essentiele oliën in de keuken zijn zeer economisch in gebruik: vaak is een druppeltje al genoeg! Terwijl je geniet van een aromatisch gerecht, bevorderen de essentiële oliën tegelijkertijd de spijsvertering. De essentiële oliën, maar ook hydrolaten (bloemenwaters) en koudgeperste plantenoliën, kunnen worden gebruikt in soepen, voorgerechten, sauzen, marinades, salades, groenten, fruit, desserts, brood, gebak, drankjes en smoothies. Er zijn dus heel veel toepassingen! Denk bij de keuze van een essentiële olie vooral aan de verse ingrediënten die je vaak in de keuken gebruikt, zoals basilicum en citroen. Maar zeker ook een aantal bloemen en medicinale kruiden zijn fantastisch om mee te koken! Let op bij pittige essentiële oliën zoals tijm en oregano, die snel kunnen overheersen.
Zoals bij alle aromatherapie toepassingen zijn veiligheid en dosering de sleutels tot succes. Omdat één druppel essentiële olie vaak al meer dan één kilo plantmateriaal bevat, is meestal één druppel (meer dan) genoeg voor een subtiele smaak aan een gerecht. Gebruik de oliën dus spaarzaam! Begin steeds met één druppel en besef dat je van een kostbare, geconcentreerde roos, minder nodig zult hebben dan van een vluchtige citrus.
Los een essentiële olie altijd eerst op in een plantolie of meng ze goed in bijvoorbeeld yoghurt, room of boter voordat je ze toevoegt aan een gerecht. Voorkom dat je verouderde olie of synthetische stoffen toevoegt. Gebruik ze maximaal een jaar na opening en alle citrusoliën liever nog binnen 6 maanden. Kies altijd voor 100% natuurzuivere, biologische oliën.
Recept: Aromatische slagroom
Meng 250 ml bijna vastgeslagen slagroom met 2 druppels essentiële olie, zoals vanille, mandarijn, sinaasappel, roos, geranium of ylang ylang. Heerlijk op een dessert of de aromatische cake!

Plantoliën
Anders dan de aromatische, essentiële oliën, zijn koudgeperste, biologische plantenoliën zeer rijke, vette oliën geperst uit vruchten, noten, zaden en pitten. In deze oliën zijn veel werkstoffen aanwezig zoals vetzuren (omega 3, 6 en 9), vitaminen, sporenelementen en geurstoffen. Ze zijn daarom voedzaam, gezond en daarbij ook nog lekker! Het is ideaal om een kant-en-klare kookolie in de keuken te hebben, waar al essentiële olie in is opgelost. Plantenoliën zoals olijf, hazelnoot en sacha inchi zijn als basisolie in combinatie met essentiële olie een succesrecept voor dressings en om een gerecht snel mee op smaak te brengen.
Recept: Kruidenolie
Meng 1 tot 5 druppel(s) essentiële olie per 50 ml plantolie: denk aan kruiden zoals basilicum, oregano, tijm,marjolein en combinaties hiervan.