Babymassage
De kracht van natuurlijke plantoliën: onmisbaar voor de babyhuid
De huid van een baby is opvallend anders dan die van een volwassene. Met een dikte die ongeveer 30% minder is, heeft de babyhuid een veel dunnere epidermis en stratum corneum. Dit betekent dat de beschermende barrièrefunctie nog niet volledig is ontwikkeld. Dat maakt de huid van een baby gevoeliger voor beschadigingen en irriterende stoffen. Bovendien verliest de babyhuid sneller vocht door een verhoogd trans epidermaal waterverlies (TEWL), wat leidt tot een grotere vatbaarheid voor uitdroging (Nangia et al., 2015). De zuurgraad (pH) van de babyhuid is bij de geboorte vaak neutraler of zelfs alkalisch, in tegenstelling tot de meer zure pH van volwassen huid, hetgeen bijdraagt aan bescherming tegen pathogenen (Sharma et al., 2023).
Waarom plantoliën?
Juist door deze kwetsbaarheid is het essentieel om voorzichtig te zijn met wat je op de babyhuid aanbrengt. Chemische stoffen kunnen gemakkelijk in het lichaam van een baby worden opgenomen, met mogelijk negatieve effecten. Plantoliën vormen een veilige en effectieve optie voor de verzorging van de babyhuid. Deze oliën, zoals kokosolie, lijken dankzij hun organische oorsprong sterk op ons eigen huidvet (sebum) en bevatten voedingsstoffen die de huid voeden en beschermen (Agero & Verallo-Rowell, 2004).
Kokosolie: een tijdloze favoriet
Kokosolie wordt al eeuwenlang gebruikt als huidverzorgingsproduct in regio’s als Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Dankzij de verzadigde vetzuren, zoals laurinezuur en myristinezuur, biedt kokosolie niet alleen uitstekende hydratatie, maar heeft het ook ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Dit maakt het ideaal voor de verzorging van baby’s met eczeem of een droge huid. Kokosolie trekt snel in de huid zonder een vette laag achter te laten. Daarom is het perfect voor dagelijks gebruik, inclusief babymassages (Agero & Verallo-Rowell, 2004).
Calendula-olie: de zachte genezer
Een andere waardevolle olie voor de gevoelige babyhuid is calendula-olie. Deze olie, afkomstig van de bloemen van de Calendula officinalis, staat bekend om zijn ontstekingsremmende en huidherstellende eigenschappen. Calendula-olie wordt vaak gebruikt om huidirritaties zoals luieruitslag te behandelen. Onderzoek toont aan dat de bioactieve verbindingen in calendula, zoals terpenoïden en flavonoïden, helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing. Daardoor is de huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf (Preethi et al., 2021).
Babymassage met plantoliën
Een effectieve manier om de voordelen van deze oliën te benutten is door middel van een babymassage. Dit is niet alleen goed voor de huid, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Een babymassage biedt tal van voordelen, zoals het bevorderen van de slaap, het verminderen van fysieke spanningen en het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling.
Tips voor een babymassage:
- Kies het juiste moment: Een massage werkt het best wanneer de baby ontspannen is, bijvoorbeeld na een badje, na een voeding of voor het slapen gaan.
- Zorg voor een warme, prikkelarme omgeving: Houd de kamer warm en rustig, dim eventueel het licht, zodat de baby zich comfortabel voelt.
- Kies de juiste massageolie: Kies voor een natuurlijk product met plantolie als basis en eventueel een toevoeging van zachte essentiële oliën (in de juiste dosering!) zoals vanille, lavendel of mandarijn. Wrijf de olie even warm in je handen alvorens het aanbrengen.
- Gebruik zachte, vloeiende strijkbewegingen: Geef geen druk maar gebruik alleen het gewicht van je handen en geef effleurages in een rustig tempo. Begin bij het gezicht, vervolgens de armen en benen en als laatst de romp, richting het hart toe.
- Let op de signalen van de baby: Elke baby is anders; let goed op de reacties van het kleintje.
- Voeg een persoonlijk tintje toe: Zing een zacht liedje of zet rustgevende muziek of babymeditatie op om de ervaring nog aangenamer te maken.
Het gebruik van natuurlijke plantoliën in de verzorging van de babyhuid, gecombineerd met een liefdevolle babymassage, kan een wereld van verschil maken.
Bronvermelding
- Agero, A. L.; Verallo-Rowell, V. M. A Randomized Double-Blind Controlled Trial Comparing Extra Virgin Coconut Oil with Mineral Oil as a Moisturizer for Mild to Moderate Xerosis. Dermatitis 2004, 15(3), 109-116.
- McNamara, D. R.; Jones, D. R.; Strunk, R. C.; Gern, J. E.; Lemanske, R. F.; Bacharier, L. B. Topical Therapy with Skin Barrier-Enhancing Emollients in Preterm Infants in Bangladesh: A Randomized Controlled Trial. Lancet 2005, 365(9464), 1039-1045.
- Nangia, S.; Paul, V. K.; Deorari, A. K.; Sreenivas, V.; Agarwal, R.; Chawla, D. Topical oil application and trans-epidermal water loss in preterm very low birth weight infants-a randomized trial. J. Trop. Pediatr. 2015, 61(6), 414-420.
- Preethi, K.; Kunjuraman, K.; Venkatraman, A. Anti-Inflammatory Activity of Calendula officinalis L. Flower Extract. Cosmetics 2021, 8(2), 25.
- Rijpkema, H. – Aromecum. Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem,10de druk 2021.
- Sharma, K.; MacGuire-Flanagan, A.; Unilever Research & Development. Compositional Variations between Adult and Infant Skin Microbiome: An Update. Microorganisms 2023, 11(6), 1484.
Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting SANGO. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum welke al ruim 10.000 keer is verkocht.