Huidverzorging en massage
Het gebruik van plantaardige vette oliën is binnen de aromatherapie vaak beperkt tot tussenstof tijdens massage. Echter, vette plantolie is een zeer goede drager om essentiële olie in de huid te loodsen. Immers, de meeste essentiële oliën mogen niet puur op de huid gedruppeld worden omdat ze irriterend kunnen werken op het huidweefsel. Daarom verdunnen we de essentiële oliën in vet en wrijven het op de huid. De aandacht is altijd gericht op essentiële olie, terwijl de ‘drager’ wordt genegeerd. Ze zijn immers niet zo spectaculair als essentiële oliën en hebben nauwelijks geur. Plantaardige vette oliën verdienen een belangrijker plaats in aromatherapie en andere (massage)behandelingen.
Vette plantoliën en de huid
Het lichaam produceert een eigen beschermende olie, ‘sebum’ of talg dat uit vetzuren en glyceriden bestaat. Sebum wordt geproduceerd door speciale klieren in de huid die gecontroleerd worden door hormonen die vooral actief zijn na de pubertijd. Als mensen ouder worden, vermindert de productie van deze natuurlijke moisturizer. Mensen uit het Middellandse Zeegebied produceren meer sebum, waarbij je kan zien dat de huid minder snel veroudert dan bij mensen met een drogere huid. Een natuurlijke vervanger voor dit sebum zijn plantaardige oliën met een hoogwaardige kwaliteit.
Verder zijn oliën en vetten belangrijke bestanddelen van celwanden en intracellulaire celmembranen. Goede vetzuren in onze huid worden aangevuld door gebruik van plantaardige vette oliën. Daarom is het belangrijk goede oliën in massage te gebruiken, maar ook in de huidverzorging. Hoe meer de cellen in de huid gevoed worden door goede plantaardige oliën, des te meer zal de huid vocht vasthouden en uitdroging voorkomen. Zodra er tekorten ontstaan, kunnen celmembranen beschadigd worden en gaan ‘lekken’. Ook kunnen vrije radicalen hun kans grijpen en cellen beschadigen, wat uitdroging tot gevolg heeft.
Vette plantoliën vullen deze stoffen aan in massage, maar hebben ook therapeutische waarde bij huidproblemen, zoals een rode en gevoelige huid. Ze leiden niet of nauwelijks tot irritatie, sensitisatie en neigen niet naar de vorming van comedonen. Naast hun hydraterende eigenschappen voelen ze zeer zacht en geven ze een glad gevoel op de huid.
Viscositeit
Sommige oliën zijn dikker dan andere. Dit noemen we de viscositeit van de olie. Oliën met een hoge viscositeit dringen minder snel door in de huid dan dunnere oliën. Deze dikte heeft over het algemeen te maken met de verzadigbaarheid van de oliën. Olie uit kokosnoot is vast van textuur. Deze olie bestaat voor het grootste deel uit verzadigde vetzuren. De iets meer vloeibare oliën bevatten voornamelijk enkelvoudig verzadigde vetzuren zoals avocado, amandel, olijf en sesamolie. Oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren zoals vlaszaad (lijn-)olie, zonnebloem en walnoot zijn het meest vloeibaar van alle oliën en dringen sneller in de huid door. Viscositeit is deels afhankelijk van temperatuur. Als men kokos in de hand houdt, wordt het snel vloeibaar.
Zuurmantel
Op het huidoppervlak bestaat een interessant systeem dat cruciaal is voor het vasthouden van vocht: de ‘zuurmantel’ van de huid. Deze zuurmantel is een vitaal element voor de gezondheid van onze huid; het is onze eerste verdediging tegen bacteriën en daarom behoort de zuurmantel van de huid tot ons verdedigingssysteem. Het wordt niet alleen gevormd door het mengsel van zweet en sebum (talg), maar ook door de bacterieflora op de huid dat uniek is voor elk individu. De zuurmantel is niet alleen deel van onze defensie, maar bevat ook elementen die het vocht gehalte in de huid controleren. Door gebruik van schoonmaakmiddelen en zeep kan deze zuurmantel beschadigd raken, waardoor bacteriën een kans krijgen wat tot ontstekingen kan leiden. Ook is de kans groter op overgevoeligheid van de huid voor allerlei allergenen. Ook in deze gevallen kan het gebruik van vette plantoliën op de huid een goede bijdrage leveren tot instandhouding van de zuurmantel.
Voedende werking
- Plantaardige oliën hebben een voedend karakter. Een bijzondere olie is bijvoorbeeld macadamia olie met een hoog gehalte aan palmitoleïnezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat ook in huidtalg voorkomt. De oudere huid maakt steeds minder talg aan (en dus ook palmitoleïnezuur) waardoor de huid droog en gevoelig wordt. Uitwendige toepassing kan een deel van deze problemen opvangen.
- Plantaardige oliën werken als een natuurlijke moisturizer. Door inwendige en uitwendige toepassing van de vette oliën wordt de conditie van de huid verbeterd en zorgt voor een barrière tegen vochtverlies.
- Plantaardige oliën verzachten de huid. Zoals hierboven al is gemeld geven vette oliën geen irritatie, is er niet of nauwelijks kans overgevoeligheid en maken ze de huid niet vatbaar voor comedonen.
- Plantaardige oliën vullen tekorten in de huid aan, waardoor zoveel mogelijk vocht in de huid wordt behouden, de huidstofwisseling verbetert en een betere bescherming biedt tegen factoren als wind, zon, regen en ongewenste microben.
- Plantaardige oliën hebben een gunstige therapeutische werking op klachten als een droge, rode en gevoelig huid. Vooral oliën met een hoog gehalte aan y-linoleenzuur zijn hier toepasbaar, zoals borage-olie of teunisbloemolie.
- Plantaardige vette oliën beschermen de huid tegen stoffen die ontstekingen kunnen uitlokken.
- Gebruik van goede kwaliteit vette oliën voorkomt de vorming van vrije radicalen. Deze zorgen voor degeneratie van weefsel door beschadiging van celmembranen. Hieruit kunnen allergische reacties voortkomen. Anti-oxidanten (o.a. vitamine C en E) in vette oliën beschermen tegen deze verouderingsstoffen. Oliën die verhit worden en oliën die ranzig zijn veroorzaken vrije radicalen.
De ultieme huidverzorging in combinatie met hydrolaten!
Wilt u het beste voor uw huid? En wilt u alleen 100% natuurlijke producten gebruiken voor uw huid. Probeer dan eens om vette plantoliën in combinatie met hydrolaten te gebruiken. Lees hier wat hydrolaten doen voor uw huid!
Door het vet- en vochtcomponent gescheiden te houden voorkomt u dat er emulgatoren en conserveringsmiddelen nodig zijn en weet u dus precies wat u op de huid smeert. Ook kunt u zo zelf bepalen hoeveel vet en hoeveel vocht u gebruikt. In de winter heeft de huid immers meer vet nodig dan in de zomer.
Doe een klein beetje vette plantolie (of nog beter een combinatie van vette plantoliën) op uw hand en voeg er wat spraytjes hydrolaat aan toe. Meng het in de handen en breng aan op het gezicht. De huid is de emulgator! Kijk bij tips en recepten voor heerlijke recepten die passen bij uw huidtype of recepten voor bepaalde huidproblemen.