Hennepzaad
- Botanische naam: Cannabis sativa
- Plantenfamilie: Cannabaceae (hennepfamilie)
- Land: Frankrijk, China en Oekraïne.
- Plantendeel: Hennepolie is een vette plantolie, geperst uit de zaden van de Cannabis sativa plant.
Karakteristiek van hennepzaad
Hennep behoort tot de oudste cultuurplanten in de wereld. Het oorspronkelijke vaderland is niet meer te reconstrueren, maar ligt vermoedelijk in centraal Azië. Tegenwoordig wordt de plant in allerlei klimaatgebieden gecultiveerd. Als leverancier van vezels wordt hennep al meer dan 8000 jaar gekweekt. Ook de vette olie uit de zaden kwam al vroeg in gebruik in o.a. China.
Hennep is een rechtopstaand, éénjarig kruid. De planten die voor de vezelproductie worden verbouwd, kunnen meer dan twee meter hoog worden. De drugsvariëteiten worden doorgaans minder hoog. Helaas heeft hennepolie een lange tijd geleden onder een slecht imago. We denken bij hennep meestal niet aan een cultuurgewas, maar meer aan vogelvoer, hasj en wiet. De olie is afkomstig van hennepvariëteiten die niet of nauwelijks hars produceren. Deze hars is de bron van THC (tetrahydrocannabinol) dat verantwoordelijk is voor de geestverruimende effecten. De hennepplanten die gebruikt worden voor de olie bevatten dus niet of nauwelijks THC.
Door de associatie met drugs, vergeten we dat de hennepplant al in de Romeinse tijd in landen als Engeland en Frankrijk is geïntroduceerd. De vezels zijn de grondstof voor touw. Het woord canvas is afkomstig van cannabis en is dus gemaakt van de hennepvezels. Veel hennepzaad is tegenwoordig te vinden in vogelvoer en zelfs op de markt als superfood!

Bijzonderheden olie
De olie wordt koudgeperst en bezit een groen/bruine kleur. De geur en smaak is kruidig tot nootachtig.
Inhoudsstoffen
Linolzuur (omega-6): 50 – 60 %
Alfa-linoleenzuur (omega-3): 15 – 30 %
Gamma-linoleenzuur (omega-6): 2 – 6 %
Oliezuur (omega-9): 10 – 15 %
Verzadigde vetzuren: 7 – 10 %
Hennepolie bevat linolzuur en alfa-linoleenzuur in een gunstige verhouding van 3:1. Het derde gunstige vetzuur is het waardevolle gammalinoleenzuur, dat maar in weinig vette plantoliën voorkomt, o.a. in teunisbloem- en bernagieolie.
Hennepolie afkomstig uit planten van onze breedtegraad, geven een verbazend hoog gehalte van 2-6 % gamma-linoleenzuur, waarbij hennepolie uit tropische landen totaal geen gamma-linoleenzuur bevat. Hennepolie is in feite de enige keukenolie met gamma-linoleenzuur. Een andere belangrijk onverzadigd vetzuur dat is hennepolie is ontdekt, is omega-3 stearidonzuur.
Eigenschappen – uitwendig
Talgregulerend, licht pijnverdovend en ontstekingsremmend door het gehalte aan gamma-linoleenzuur, celvernieuwend, versterkend op de hoornhuid, herstel van atopisch eczeem (inwendig), herstel van littekenweefsel.
Toepassing – uitwendig
- Het unieke kwartet aan onverzadigde vetzuren zorgt voor vele positieve werkingen van hennepolie. De vetzuren in hennep voeden de huid en zorgen dat het vocht in de huid blijft. Dus een goede olie bij droogheid. Hennep kan puur als huidolie worden ingezet, maar voor de geur is het aan te raden de olie te mengen met andere vette plantoliën. Bij regelmatig gebruik kan hennepolie als anti-aging olie dienen.
- De olie heeft een duidelijk pijn verminderende werking bij huidontstekingen. Mede door het gehalte aan gamma-linoleenzuur worden huidaandoeningen verbeterd. Zo wordt de opbouw van nieuwe cellen gestimuleerd, is de olie ideaal voor de productie van regulerende hormonen, voor behoud van een goed functionerend immuunsysteem en de beheersing van een gezonde bloeddruk. Hennep is dus ideaal als preventieve olie.
- Inwendig of uitwendig en gemengd met jojoba of andere oliën, heeft hennepolie bij atopisch eczeem, maar ook andere huidaandoeningen, goede resultaten gegeven. Uitwendig stimuleert het nieuwe cellen en versterkt het de hoornhuidlagen. Bij regelmatige inname draagt hennepolie bij aan een mooie huid met een goede weerstand.

Ander gebruik
Verschillende soorten hennepolie worden therapeutisch ingezet. Er zijn goede resultaten geboekt bij pijnbestrijding en epilepsie. Als men een olie zoekt die het slechte cholesterol (LDL) gehalte kan verlagen, is hennepolie een goede olie. Door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is het een welkome toevoeging aan voeding. Vooral bij onrustige, ongeconcentreerde kinderen zijn er positieve ervaringen met deze olie.
Over de smaak van hennepolie zijn de meningen verdeeld. De een vindt de aardse smaak heerlijk en vergelijkt de olie met pompoenpitolie terwijl een ander de olie veel te kruidig vindt. De olie is echter zo waardevol dat het een echte aanrader is in bijvoorbeeld salades of yoghurt.
Waarschuwing
De olie is minder lang houdbaar vanwege het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. Indien koel bewaard en goed gesloten is de olie 9 maanden houdbaar.