Roos hydrolaat
- Botanische naam: Rosa damascena – Rozenfamilie (Rosaceae)
- Land: Bulgarije, Turkije
- Plantendeel: Roos hydrolaat is een bloemendestillaat uit de verse geplukte rozenblaadjes
- Werking: Roos werkt verzachtend, kalmerend en pijnverdovend.

Karakteristiek van roos hydrolaat
Rozen bevatten een zeer laag percentage essentiële olie. Daarom wordt bij de destillatie van rozen het destillaatwater (hydrolaat) enkele keren achter elkaar gebruikt. Daardoor krijgen de opgeloste oliemoleculen in het hydrolaat de gelegenheid aan elkaar te ‘klonteren’ tot meerdere druppels essentiële olie. Deze techniek van herhaald gebruik van hetzelfde destillaatwater wordt cohobatie genoemd. Op deze manier ontstaat er voor de meeste rozenboeren toch een mogelijkheid voor een redelijke opbrengst aan rozenolie. Veel kleine rozenboeren in Turkije hebben echter te weinig grondoppervlak voor een economische opbrengst aan rozenolie zodat ze uitsluitend destilleren voor roos hydrolaat. Hier is dus geen cohobatie nodig. Cohobatietechniek heeft gevolgen voor de kwaliteit van het hydrolaat: er is bijna geen opgeloste essenti.le olie meer aanwezig en door het steeds opwarmen van het water kunnen bestanddelen in het hydrolaat beschadigd worden.
Bijzonderheden hydrolaat
De geur is bloemig en ruikt zeer intens naar rozen. De smaak van roos hydrolaat is overweldigend, zeer aromatisch en licht zurig door de lage zuurgraad van het hydrolaat. De complexe samenstelling van natuurlijk roos hydrolaat is niet na te maken in het laboratorium.
Daarom zijn synthetische rozenwaters die in veel drogisterijen te koop zijn, alleen maar zoet met een vlak rozengeurtje; niet te vergelijken met natuurlijk rozenwater. Analyse van rooshydrolaat laat onder andere de volgende inhoudstoffen zien: ethanol (bactericide), linalool, fenyl ethyl alcohol (microbendodend), geraniol (o.a. schimmeldodend). De pH-waarde van rooshydrolaat ligt tussen 4,1 en 4,4*.
* bron: Catty 2001
Eigenschappen – uitwendig
Pijnverdovend, verfrissend, verkoelend, verzachtend, ontspannend.
Toepassing – uitwendig
Rozenwater heeft een brede toepassing. In feite zou je kunnen zeggen dat het voor elk huidtype te gebruiken is. Als men een keus uit hydrolaten wil maken, is roos hydrolaat vaak een eerste optie.
Roos hydrolaat wordt vooral bij de verzorging van de gezichtshuid (als gezichtswater, in crème of in een kleimasker) aangewend.
Het hydrolaat wordt gewaardeerd om haar samentrekkende, tonifiërende, celvernieuwende en verzachtende werking. Het kan goed als aftershave dienen. Als kompres is roos uiterst werkzaam bij ontstekingen, vooral van de huid rondom de ogen. Bij koortsige kinderen is een kompres met roos hydrolaat op het voorhoofd zeer geschikt. Bovendien is roos hydrolaat een goede basis voor het creëren van eigen parfums. Een plantenspray, gevuld met roos hydrolaat, verfrist mens en kamer. Ze kan worden gebruikt bij wonduitwassingen, aambeien en puisten. Toegevoegd aan het water van een babybadje werkt roos verzachtend en verzorgend.

Ander gebruik
Inwendig: kalmerend, mogelijk hormoonbalancerend.
Roos hydrolaat verlicht nervositeit en mentale spanningen. Mogelijk dat de inname van roos hydrolaat ondersteunend is bij de behandeling van klachten in de menopauze. Roos hydrolaat is ook geschikt als basis voor de Bachbloesemtherapie. Heerlijk in zoete desserts en gebak (onmisbaar in marsepein) of men kan een kopje koffie exotisch maken door toevoeging van een lepeltje rozenwater.
Waarschuwing
Houdbaarheid kan oplopen tot ruim anderhalf jaar.
Bij onregelmatig gebruik is het aan te raden hydrolaten in de koelkast te bewaren