Oranjebloesem (neroli) hydrolaat
- Botanische naam: Citrus aurantium var amara – Rutaceae (Ruitachtigen)
- Land: Frankrijk
- Plantendeel: Oranjebloesem hydrolaat is een bloemendestillaat uit de bloemen van de bittere sinaasappelboom.
- Werking: Verfrissend, verzachtend, kalmerend, parfumerend.

Bijzonderheden hydrolaat
Een fantastisch bloemige en intrigerende geur die sommige mensen prefereren boven de essentiële olie van neroli.
Oranjebloesem hydrolaat geurt frisser dan de essentiële olie van neroli. Het doet in de verte denken aan Keuls Water.
De pH waarde van oranjebloesem hydrolaat ligt tussen 3,8 en 4,5*.
* bron: Catty 2001
Eigenschappen – uitwendig
Verfrissend, verzachtend, kalmerend, parfumerend
Toepassing – uitwendig
Verwerkt in cosmetica is dit hydrolaat bijzonder geliefd. Het is één van de meest geurige hydrolaten. Het werkt licht hydraterend op de buitenste huidlaag en is bijzonder prettig voor een gevoelige huid. Door het licht samentrekkende effect is oranjebloesem ideaal bij een vette huid. Voor een droge huid is het raadzaam oranjebloesem te mengen met roos of lavendel hydrolaat. Puur is oranjebloesem hydrolaat te uitdrogend bij een al (te) droge huid.
Als gezichtswater of op de onderarmen gesprenkeld werkt oranjebloesem verfrissend, zuiverend en verzorgend. Een scheutje in het bad werkt als een parfum. Op elke babykamer zou het vriendelijke oranjebloesem hydrolaat moeten staan ter verzorging van de babyhuid. Door het kalmerende karakter van dit hydrolaat kan oranjebloesem goed als kompres dienen bij drukke baby’s en kinderen.
Het is een goede basis voor natuurparfums.

Ander gebruik
Inwendig werkt neroli rustgevend. De smaak is aromatisch en enigszins bitterzoet. Oranjebloesem is licht kalmerend en wordt daarom toegevoegd aan kinderkruidenthee of kruidenthee om de slaap te bevorderen. Als digestivum bevordert de inname van dit hydrolaat de aanmaak van gal en kan bij vet eten ingenomen worden.
Een theelepel in een kopje koffie geeft een bijzonder aroma en vermindert de zogenaamde ‘koffie-onrust’. Oranjebloesem hydrolaat is heerlijk als limonadesiroop maar ook te gebruiken in zoete desserts en jams.
Waarschuwing
Door een lage zuurgraad (pH waarde is lager dan 4,0) kan de houdbaarheid van oranjebloesem hydrolaat oplopen tot twee jaar.
Bij onregelmatig gebruik is het aan te raden hydrolaten in de koelkast te bewaren