Huidverzorging
Hydrolaten kunnen op verschillende manieren zeer goed ingezet worden in de huidverzorging. Ze zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken en daarom uitermate geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid en de baby- en kindhuid. U kunt de hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, ontstekingsremmend en genezend. Daarnaast heeft ieder hydrolaat haar specifieke eigenschappen.
pH waarde
Alle hydrolaten bezitten een tamelijk lage pH waarde waardoor ze zuur reageren. Sommige hydrolaten hebben een zeer lage zuurgraad van 2,9 (cisteroos) en sommige zitten net onder de neutrale pH waarde van 7 (gedestilleerd water) zoals lindebloesem (pH van 6,4) en pepermunt (pH waarde van 6,2). Hydrolaten kunnen daarom meehelpen de zuurgraad van de huid herstellen en de afweer tegen schadelijke microben verbeteren. Zure hydrolaten (lage pH waarde) met een sterk samentrekkende werking kunnen bloedingen stelpen, rimpellijnen verminderen en poriën samentrekken. Men dient er rekening mee te houden dat hydrolaten met een lage pH waarde samentrekkende eigenschappen hebben en puur niet zo geschikt zijn voor een droge huid. Een voorbeeld is oranjebloesem hydrolaat. Als men toch oranjebloesem wil gebruiken bij een droge huid, kan het gemengd worden met een roos-, lindebloesem- of lavendelhydrolaat.
Huidverzorging
Hieronder een paar toepassingsmogelijkheden van hydrolaten in de huidverzorging:
- Hydrolaat kan gebuikt worden als lotion (op een watje) ter reiniging van het gezicht.
- Gebruik een hydrolaat in combinatie met een huidolie voor de ultieme huidverzorging. Zo wordt de olie sneller opgenomen door de huid. Hoe vetter de huid hoe meer hydrolaat u gebruikt.
- Hydrolaten puur op het gezicht sprayen voor of na het aanbrengen van uw make-up.
- ’s Ochtends kunt u de dag beginnen met hydrolaat op uw gezicht: vul het bassin van uw wastafel met water en voeg daar een scheutje hydrolaat aan toe; was het gezicht met dit water.
- Gebruik hydrolaat daar waar de huid verkoeling nodig heeft, bijvoorbeeld bij zonnebrand.
- Op het haar sprenkelen ter verfrissing en ter parfumering.
- Een hydrolaat op de vingernagels ter stimulering van een gezonde nagelgroei.
- Voeg hydrolaat toe aan een deodorant of lotion (1 deel hydrolaat op 3 delen water of andere vloeistof). In feite kan een hydrolaat gedestilleerd of mineraalwater vervangen.
- Drie of indien nodig meer eetlepels hydrolaat in het bad ter parfumering of als hulp bij de behandeling van eczeem.
- Als aftershave om de huid te toniseren en te verzachten na het scheren.
- Uiteraard is hydrolaat te verdunnen in water, maar ook in aloë vera gel of andere gels bij verbrandingen, uitslag en jeuk.
- Kleimaskers nemen heel goed hydrolaat op en geven het masker een extra werking.
- Hydrolaten kunnen luieruitslag verzachten. Bij baby’s dient men eerst verdund hydrolaat te proberen voordat men met pure hydrolaat op de huid gaat experimenteren.
Kompressen
- In de schoonheidsverzorging kan een hydrolaat toegevoegd worden aan kompreswater. Naast het huidverzorgende effect kunt u zo ook een heerlijke geur aan het kompreswater geven.
Kompressen met hydrolaat worden gebruikt bij kneuzingen, verbrandingen, spataderen of koorts. - Een hydrolaat invriezen tot ijsklontjes en in steriele wondkompressen wikkelen is eveneens een optie. Gebruik 3 tot 5 eetlepels hydrolaat op 1 liter koud, lauw of warm water.
- Voor kinderen: 3 theelepels hydrolaat in een liter water verdunnen.
- De beste hydrolaten voor oogkompressen zijn roomse kamille en korenbloem. Het kompres nat maken met puur hydrolaat en 10 minuten op de ogen laten rusten.
Baden
Een paar eetlepels hydrolaat is voldoende voor een vol bad, tenzij men meer geur wil ervaren. Voor een baby badje gebruikt u slechts één eetlepel hydrolaat. Ook bubbelbaden en jacuzzi’s zijn zeer geschikt voor hydrolaten en geven geen problemen. Voor een bad is hydrolaat goed te verdunnen in volle melk, samen met wat druppels essentiële olie: een bijzondere combinatie. Hydrolaten zijn prima in te zetten bij een heilzaam zitbad bij o.a. aambeien.
De ultieme huidverzorging in combinatie met vette plantoliën!
Wilt u het beste voor uw huid? En wilt u alleen 100% natuurlijke producten gebruiken voor uw huid. Probeer dan eens öm hydrolaten in combinatie met vette plantoliën te gebruiken. Lees hier wat vette plantoliën doen voor uw huid!
Door het vet- en vochtcomponent gescheiden te houden voorkomt u dat er emulgatoren en conserveringsmiddelen nodig zijn en weet je dus precies wat je op je huid smeert. Ook kunt u zo zelf bepalen hoeveel vet en hoeveel vocht u gebruikt. In de winter heeft de huid immers meer vet nodig dan in de zomer.
Doe een klein beetje vette plantolie (of nog beter een combinatie van vette plantoliën) op uw hand en voeg er wat spraytjes hydrolaat aan toe. Meng het in de handen en breng aan op het gezicht. De huid is de emulgator! Kijk bij tips en recepten voor heerlijke recepten die passen bij uw huidtype of recepten voor bepaalde huidproblemen.