Lavandin
- Lavandula x intermedia
- Lipbloemigen (Lamiaceae) – Frankrijk
- Lavandula is een essentiële olie die verkregen is via stoomdestillatie van de bloeiende toppen van deze lavendel hybride.
Karakteristiek van lavandin
De meeste ‘lavendel’ die u in de Provence tegenkomt is in feite lavandin. Lavandin is een kruising van de echte lavendel (L. angustifolia) en de spijklavendel (L. latifolia). Omdat deze hybride geen vruchtbaar zaad kan leveren, wordt de plant door middel van stekken vermeerderd (klonen). Binnen de lavandins bestaan verschillen in uiterlijk, maar ook in chemische samenstelling. Zo staat de super soort het dichtst bij de echte lavendel en de grosso en de abrialis kruising dichter bij de spijk. De abrialis soort is de meest frisse, meest opwekkende en meest prikkelende lavandin variëteit. De plant wordt op een lagere hoogte gekweekt dan de echte lavendel. Omdat de opbrengst aan olie hoger is dan de echte lavendel en de geur enigszins overeenkomt, wordt lavandin verwerkt in vele huishoud- producten en parfums. Echte lavendel wordt regelmatig vervalst met lavandin.
De opbrengst aan essentiële olie is voor lavandin abrialis tussen de 1,5 en 2%. Dat wil zeggen dat er tussen de 50 en 75 kg plantenmateriaal nodig is voor 1 liter olie. De kleur van lavandin is kleurloos tot lichtgeel. De geur is fris, iets houtig en kruidig met een ondertoon van kamfer. De geur is doordringender en minder verfijnd dan de echte lavendel. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lavandin in huishoudproducten (wasmiddelen, luchtverfrissers, zepen). De parfumindustrie gebruikt lavandin als top- of middennoot.

Belangrijke bestanddelen van lavandin
Monoterpenen (5-10%): pineen, myrceen, limoneen, cis-ocimeen, p-cymeen, terpinoleen
Monoterpeenalcoholen: linalol (tot 40%), lavandulol, a–terpineol, terpineen-4-ol, borneol (tot 35%)
Esters (tot 35%): linalyl acetaat, neryl acetaat, geranyl acetaat, lavandulyl acetaat
Oxiden: cineol (tot 15%), linalol oxide
Ketonen: kamfer (tot 15%)
Eigenschappen van lavandin
Lavandin heeft veel eigenschappen gemeen met de echte lavendel: het is een antidepressivum, ontstekingsremmend, fungicide, pijnverdovend, antiseptisch, wondhelend. Opvallend is de sterk krampstillende werking van lavandin. Met name is deze olie ontspannend op spier- contracties. In het algemeen zijn lavandins minder kalmerend, maar meer geschikt voor spier-, luchtweg- en circulatieklachten, dan echte lavendel.

Toepassing van lavandinolie
In de aromaverdamper: verspreidt lavandin een frisse en pittige lavendelgeur. De olie is goed te mengen met citrusoliën, salie, scharlei, geranium en dennenachtigen. Via verdamping is lavandin in te zetten bij kou, sinusinfecties en vergemakkelijkt het de ademhaling. Op een vermoeide geest werkt lavandin verfrissend.
Op de huid: zie algemene toepassingsregels. In de huidverzorging kan lavandin behulpzaam zijn bij desinfecteren en heling van wondjes, bij besmettelijke huidziekten en huidschimmels en wratten. Lavandin werkt verlichtend bij spierpijnen en reumatische pijnen. Lavandin wordt gezien als een tonicum voor het hart. Als wrijf- olie op de hartstreek geeft lavandin ondersteuning bij de behandeling van hartkloppingen.
In het bad: zie algemene toepassingsregels. In te zetten bij pijnlijke spieren, stijve gewrichten, kou en griep. Lavandin is niet zo kalmerend als echte lavendel.
Dierengeneeskunde: De dierengeneeskunde maakt ook gebruik van lavandin bij de behandeling van wonden en bij schurft.
Dosering van lavandinolie
In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur .
Op de huid: maximaal 5% bij volwassenen – bij lokaal gebruik.
In het bad: maximaal 10 druppels in een vol bad.
Overdosering en bijwerkingen van lavandinolie
Lavandin abrialis is non-toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend. Het is mogelijk dat lavandin een kleine kans op huidirritatie kan geven wegens de aanwezigheid van cineol en kamfer. Te hoge doseringen kunnen aanleiding geven tot misselijkheid en hoofdpijn.
Waarschuwingen van lavandinolie
Inwendig gebruik van lavandin is af te raden bij epilepsie.