Onderzoek: lavendel werkt angstverminderend en rustgevend
In dit gepubliceerd Japanse onderzoek wordt wederom aangetoond dat lavendel even effectief is als de traditionele medicijnen bij angst en onrust zoals diazepam: en dat zonder de bijwerkingen.
“In de traditionele geneeskunde was al lang bekend dat geurstoffen van planten rustgevend kunnen zijn”, zegt co-auteur Dr. Hideki Kashiwadani van de Kagoshima Universiteit in Japan. Helaas heeft de moderne geneeskunde de lavendel over het hoofd gezien, ondanks de behoefte aan veiligere alternatieven voor huidige anxiolytische (angstverlichtende) medicijnen die via de longen en de bloedbaan naar de hersencellen worden geleid. “De route via de neus werd over het hoofd gezien.”
De geur van lavendel prikkelt de reukzenuwen in de neus en geven het signaal door aan de hersenen. Talrijke studies bevestigen al de krachtige, ontspannende effecten van het bestanddeel linalool, wat van nature aanwezig is in lavendelolie. In deze recente studie is nu aangetoond dat de route via de reukzenuwen de rustgevende werking doorgeeft. Want mensen die niet meer kunnen ruiken, ervaren geen angstverminderend effect.
Het vaststellen van de ontspannende effecten van de verdamping van lavendel is een belangrijke stap. Dit biedt perspectief voor het gebruik van lavendel bij stress en onrust, ook in zorgsituaties, bijvoorbeeld voor nerveuze mensen die een operatie moeten ondergaan. Al eerder is aangetoond in een verpleegtehuis dat de slaapkwaliteit van ouderen met een verstoorde slaap significant verbetert bij de verdamping van lavendel.
Dit artikel is geschreven door Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting SANGO. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum welke al ruim 10.000 keer is verkocht.