Klei
Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft kleibehandelingen in hun natuurtherapeutische tradities. Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en grijsbruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden, zowel inwendig als uitwendig. Lees hieronder meer over de oerkracht van klei en de toepassingen van leem. Kijk ook eens bij tips en recepten voor praktische toepassingen en heerlijke pakkingen en maskers!
De oerkracht van klei
klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Het reinigt, mineraliseert, zet allerlei regenererende processen in gang en harmoniseert de totale ecologie van het lichaam. Door het unieke absorberende vermogen van klei bindt het veel gifstoffen en zorgt mede voor afvoer van dit afval uit ons lichaam. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn reinigend, opbouwend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Zo is groene klei sterk reinigend, terwijl grijs/bruine klei meer opbouwend is.
Toepassingen van klei
Uitwendig kan klei gebruikt worden in/als:
- Kleibaden
- Masker
- Pakking
- Koud kleikompres
- Warm kleikompres
- Kleipleister
- Strooipoeder
Voor maskers, pakkingen en kompressen kan groene en witte klei tot een pasta gevormd worden door toevoeging van: zuiver (bron) water, hydrolaat, vette plantolie, maceraten, essentiële oliën of een combinatie van deze. Bekijk hier recepten!
Sommige kleisoorten kunnen ook inwendig gebruikt worden. Zo kan groene klei ingenomen worden bij diarree, misselijkheid en maagpijn. Het kan daarnaast ook toegepast worden in een reinigingskuur.
Lees op de pagina’s over groene klei en witte klei meer over de eigenschappen, toepassingen en het gebruik van groene en witte klei.