Aromatherapeutische massage

Aromatherapeutische massage

De aromatherapeutische massage, meer dan een lekker geurtje

Bij aromatherapeutische massage wordt meestal gedacht aan een lekkere ontspannende massage waarbij je een bepaalde geur gebruikt om een bepaald effect te bewerkstellingen. Dit is natuurlijk ook zo, maar er is meer….

Ten eerste hebben essentiële oliën niet alleen werking op de psyche, maar ook op de huid. Ze kunnen zelfs door de huid in de bloedbaan terecht komen waardoor er therapeutische effecten kunnen ontstaan zoals ontkramping, ontspanning, afvalstoffenverwijdering etc.. Daarnaast is het zo dat aromatherapeutische massageolie altijd een basis heeft van 100% natuurlijke koudgeperste vette plantoliën. En vette plantoliën zijn meer dan alleen een tussenstof…

De basis, meer dan een tussenstof

De basis van een echte aromatherapeutische massageolie  is 100% natuurlijk en bestaat uit een koudgeperste vette plantolie of een combinatie van meerdere koudgeperste vette plantoliën. Het gebruik van plantaardige vette oliën is vaak beperkt tot tussenstof tijdens massage, maar verdienen een belangrijkere plaats in aromatherapie en massagebehandelingen.

Het lichaam produceert een eigen beschermende olie, ‘sebum’ of talg dat uit vetzuren en glyceriden bestaat. Sebum wordt geproduceerd door speciale klieren in de huid die gecontroleerd worden door hormonen die vooral actief zijn na de pubertijd. Als mensen ouder worden, vermindert de productie van deze natuurlijke moisturizer. Mensen uit het Middellandse Zeegebied produceren meer sebum, waarbij je kan zien dat de huid minder snel veroudert dan bij mensen met een drogere huid. Vette plantoliën lijken erg op het natuurlijke huidvet (sebum) en dienen als een natuurlijke vervanger.

Aromatherapie cursus voor masseurs volgen?

 

Verder zijn oliën en vetten belangrijke bestanddelen van celwanden en intracellulaire celmembranen. Goede vetzuren in onze huid worden aangevuld door gebruik van plantaardige vette oliën. Daarom is het belangrijk goede oliën in massage te gebruiken. Meng oliën met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren voor een goede massageolie. Hoe meer de cellen in de huid gevoed worden door goede plantaardige oliën, des te meer zal de huid vocht vasthouden en uitdroging voorkomen. Zodra er tekorten ontstaan, kunnen celmembranen beschadigd worden en gaan ‘lekken’. Ook kunnen vrije radicalen hun kans grijpen en cellen beschadigen. Vette plantoliën zitten vol met vitamine E en essentiële vetzuren die belangrijk zijn in de dagelijkse huidverzorging. Zij zorgen voor het transport van zuurstof en de heling van de beschadigde huid. Ze verzachten rimpels en littekens en het zijn anti-oxidanten (vrije radicaalvervangers). Deze vitaminen worden echter niet door ons lichaam aangemaakt, maar zijn wel van essentieel belang. Het is dus noodzakelijk om aan de lichamelijke behoefte van deze vitaminen te voldoen.

Vette plantoliën hebben ook therapeutische waarde bij huidproblemen, o.a. droge huid, eczeem en psoriasis. Ze leiden niet of nauwelijks tot irritatie, sensitisatie en neigen niet naar de vorming van comedonen. Zowel inwendig als uitwendig kunnen deze vette oliën een bijdrage leveren aan een goede gezondheid en een gezonde huid. Daarnaast is vette plantolie  een zeer goede drager om essentiële olie in de huid te loodsen.

Essentiële olie

De toegevoegde essentiële hebben een werking op de psyche via het reukorgaan. Het positieve effect van een behandeling met geuren heeft voor een groot deel te maken met aangename geurherinneringen. Dat geuren direct een herinnering of een emotie kunnen oproepen, komt doordat de moleculen van reukstoffen, zoals essentiële oliën, zenuwimpulsen veroorzaken. Die impulsen verbinden zich in het limbische systeem met emoties, herinneringen en reacties van het hormonale systeem. Ook honger en seksualiteit zijn bijvoorbeeld verbonden met het limbisch systeem. Naast de invloed op het limbisch systeem zijn geuren, en dus ook essentiële oliën, in staat stoffen vrij te maken in de hersenen zoals endorfinen en encefalinen. Deze chemische boodschappers zijn stoffen die ons welbevinden gunstig beïnvloeden en helpen bij het behandelen van angsten en depressies. De encefalinen zijn zelfs krachtiger dan morfine in pijnbestrijding. De meest effectieve methode om dit gunstige effect van oliën te gebruiken is via massage. Want door wrijving worden gevoelszenuwen gestimuleerd die neuronen prikkelen die weer encefalinen vrijmaken.

U kunt aromatherapie massage ook therapeutisch inzetten op specifieke klachten of voor een algehele verbetering van de gezondheid door het toevoegen essentiële oliën. Elke essentiële olie heeft zijn of haar eigen werking, zowel op de huid als op de psyche. Zo werkt sinaasappel op de huid rimpelvervagend en celverjongend terwijl deze op de psyche opvrolijkend en ontspannend werkt. Er zijn kant en klare massageoliën te gebruiken, maar u kunt ook essentiële olie of een combinatie van essentiële oliën toevoegen aan een neutrale massageolie. De toegevoegde essentiële olie of combinatie van essentiële oliën worden ook door de huid opgenomen waardoor ze hun werk kunnen doen en zo ingezet kunnen worden op specifieke lichamelijke klachten zoals huidproblemen, maar ook spier- en pijnklachten.

Huid als barrière

Tot ver in de 20e eeuw is de huid gezien als een onneembare vesting die geen stoffen doorliet. Echter, onderzoek naar het gebruik van pesticiden liet duidelijk zien dat deze landbouwgiffen aantoonbaar door de huid worden opgenomen en dat deze schadelijke stoffen opgeslagen worden in het vetweefsel. Dit leidde in veel gevallen tot ernstige vergiftigingsverschijnselen en andere gezondheidsklachten. Uit het onderzoek bleek dat het de vetoplosbare bestanddelen zijn die door de huid worden opgenomen. Blijkbaar is de huid meer dan een barrière tegen invloeden van buitenaf. De huid kan lipofiele (vetminnende) substanties doorlaten. Essentiële oliën zijn lipofiele vloeistoffen die in vet oplosbaar zijn, maar niet oplosbaar in water.

Het cruciale punt is de barrière van het stratum corneum, de buitenste laag van de opperhuid, die vooral uit verhoornde huidcellen bestaat. Wanneer moleculen langs deze hindernis komen, is de verdere reis door het lichaam relatief gemakkelijk, omdat de lipiden (vetten) in elke celmembraan gemakkelijk de olieoplosbare moleculen van een essentiële olie opnemen.

Aangetoond is dat 20 – 60 minuten na de applicatie op de huid, stoffen terug te vinden zijn in onze adem. Als oliebestanddelen de epidermis hebben gepasseerd, komen de stoffen in contact met het complex van lymfe- en bloedvaten, zenuwuiteinden, zweet- en talgklieren, haarfollicels, collageen, fibroblasten, mestcellen, elastine, enz. Vervolgens komen de moleculen in de circulatie om zo de cellen in het lichaam te beïnvloeden.

Welke factoren beïnvloeden de opname in de huid?

Verschillende factoren beïnvloeden de mate en hoeveelheid substantie die de huid passeert. Indien essentiële oliën gebruikt worden in een huidbehandeling moeten we rekening houden met:

 • Huidgebied – hoe groter het gebied is waar de olie op toegepast wordt, hoe groter de opname.
 • Dikte en doorlaatbaarheid van de epidermis – handpalmen en voetzolen hebben een relatief dikke opperhuid en bevatten geen talgklieren. Opname van de lipofiele bestanddelen kost meer tijd. Gemakkelijke opname vindt plaats op lichaamsdelen waar de huid dunner is, bijvoorbeeld de huid achter het oor en de binnenkant van de pols. De huid op benen, billen, torso en de buik is minder doorlaatbaar dan handpalmen en voetzolen, voorhoofd en hoofdhuid.
 • Klieropeningen en haarfollikels – hydrofiele stoffen vinden hun weg via de zweetklieren; lipofiele stoffen kunnen binnen komen via de talg (olie) klieren of via de (intercellulaire) ruimte buiten de cellen. Enzymen in de huid kunnen lichaamsvreemde stoffen activeren of inactiveren. Zo kan de huid als ‘laboratorium’ fungeren voor de stofwisseling op de huid.
 • Beschadigde huid (bijv. ontstoken huid) heeft een bijzonder hoog absorptievermogen.

Factoren die met de keuze van de olie te maken hebben:

 • Viscositeit – de dikte van dragerolie en in mindere mate de dikte van de essentiële olie bepalen voor een deel de opname van de oliën in de huid. Sandelhout is bijvoorbeeld een dikkere olie dan eucalyptus.
 • Moleculaire grootte – de grootte van de moleculen bepalen de verdampingssnelheid van een olie. Hoe groter de moleculen in een olie, des te langer een olie op de huid blijft liggen waardoor de kans op opname groter wordt. De meeste bestanddelen van een essentiële olie hebben een moleculair gewicht onder de 225. Zware en meestal grotere moleculen kunnen de huidlagen nauwelijks passeren.
 • Herhaald gebruik maakt de huid mogelijk meer doorlaatbaar.
 • Verzadigbaarheid van de drager – als een vette plantolie meer verzadigde vetzuren bevat (bijvoorbeeld palmolie of kokos) wordt de absorptie van essentiële olie bemoeilijkt.

Reacties (3)
Avatar
Beantwoorden

Zeer Pijnlijke knie na nieuwe knie plaatsen nu al 3 mnd. Na 4dgn is het een Oedeem been geworden.
Volop fysio therapie ook oedeem therapie .Pijn blijft ! Welke olie zou hier bij hulp bieden ?

  Beste Thera, u zou voor pijnbestrijding Aromassage Back & Arm kunnen gebruiken en Cooling Down voor de afvoer van afvalstoffen verbetering van de doorbloeding; te combineren en 3 x per dag inmasseren. Voor extra ondersteuning kunt u het homeopathisch middel Traumeel tabletten gebruiken. Dit middel is te bestellen bij elke apotheek! Met hartelijke groet, Stichting Aromatherapie

   Avatar

   Dag Thera,
   Massage olie: 50 ml amandelolie 5 ml arnica maceraat met daarin .: 15 dr lavendel. 15 dr geranium bourbon, 3 dr. helychryse , 1 dr pepermunt.
   Hopelijk heb je er baat bij.
   Qua beweging niets forceren wel blijven bewegen want dat is goed om de lymfepomp op gang te houden.
   lymfe drainage is ook zeker ter overweging waard. Nu ook nog.
   Sterkte en beterschap, Gerry.

Plaats een reactie

Reactie (Verplicht veld)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Naam (Verplicht veld)
Email (Verplicht veld)

*