Het verdampen van essentiële oliën kunt u doen om een heerlijke geur te verspreiden of voor specifieke / therapeutische doeleinden (beter slapen, meer concentratie etc.) Het voordeel daarbij is dat alle essentiële oliën van nature een zuiverende werking hebben. De lucht in uw kamer wordt meteen gezuiverd. Misschien verbaast het u, maar de luchtkwaliteit in huis, op kantoor/praktijk en in zorginstellingen is slechter dan u denkt. In de VS is de kwalijke luchtkwaliteit aangewezen als één van de vijf grootste en voornaamste risico’s voor de gezondheid. Ga naar thema's aromatherapie voor meer informatie over luchtzuivering en het effect van essentiële oliën op de gezondheid en psyche.

Verdamping en luchtzuivering

Er zijn diverse manieren om oliën te verdampen en de lucht te zuiveren, zoals:

  • Essentiële olie op een tissue op de verwarmingsradiator;
  • Druppel enkele druppels essentiële olie op kussen, doekje, sjaaltje, beddengoed of deken. Zo worden onaangename luchtjes door aangename en nuttige vervangen;
  • Voeg enkele druppels essentiële olie toe aan het water in een stoomstrijkijzer of aan dweilwater (bijv.Lavandin).
  • Geurblokje– een blokje van klei voor op de werkplek of op het nachtkastje voor een subtiele persoonlijke geurbeleving.
  • Aromalampje met waterreservoir - verdamping door de warmte van een waxinelichtje.
  • Aromastone- een zeer veilige, solide, stabiele ‘steen’ van keramiek waar een thermostaat in is verwerkt zodat hij nooit te warm zal worden.
  • Aromastreamer - brengt de essentiële olie door verplaatsing van lucht in de ruimte. Hierbij wordt geen warmte, maar een klein ventilatortje met aroma-filter gebruikt.
  • Ultrasone verdamper–  Verneveling door ultrasone techniek. Begeuring, ionisatie, luchbevochtiging en muziek in één. Met de mogelijkheid eigen muziek aan te sluiten. Ook geschikt voor grotere ruimtes (tot 80 m2).

Inhalatie

Op de eerste plaats het gebruik van aromalampjes e.d., waarbij door verdamping of anderszins de geur in de lucht komt, en vervolgens geïnhaleerd wordt. Een andere eenvoudige manier is het bij zich hebben van een katoenen zakdoek met een paar druppels essentiële olie en deze af en toe voor de neus houden. Mensen die bedlegerig zijn kunnen enkele druppels op het kussen of het laken doen. Bij kinderen kunt u de olie druppelen op een fanellen of wollen doekje dat u onder het kussentje of aan het voeteneind tussen de lakens legt.
De lichaamswarmte bevordert dan de vervluchtiging en daarmee de werking.
Verder kan men stomen door middel van 6 tot 12 druppels essentiële olie in een kom (kokend) heet water te doen. Ga dan met een handdoek over het hoofd zitten en haal zo diep mogelijk adem. Bij kinderen wordt deze dosering gehalveerd en moet het stomen altijd onder begeleiding plaatsvinden.

Ga naar tips en recepten voor tips voor verdamping en heerlijke combinaties.