Logo
Logo

Vermoedelijk heeft de lavendel als paarse plant een naamsbekendheid van 99% en even hoog zal de bekendheid zijn met de rustgevende, kalmerende eigenschappen van lavendelolie.  De beste en ook de meest dure lavendel soort is de ‘echte lavendel’ ofwel Lavandula vera, ook wel bekend onder de namen Lavandula officinalis of Lavandula angustifolia. Om een goede kwaliteit olie te kunnen destilleren is tussen de 100 en 150 kilo lavendelbloemen nodig voor 1 liter! Als een lavendelboer goed zijn best heeft gedaan en het weer ook dan kan hij misschien 25 liter lavendelolie destilleren van een hectare (dat is dus 10.000 m2) lavendelplanten! U begrijpt dan ook dat een eerste keus lavendelolie niet goedkoop kan zijn.

Dat lavendel als essentiële olie veel meer is dan een olie die lekker ruikt en rust en kalmte geeft, is minder bekend. Lavendelolie wordt bij de meeste aromatherapeuten als ‘werkolie’, als therapeuticum zelfs meer ingezet dan tea tree olie, terwijl deze ook als een soort eerste hulp bij allerlei ongemakken bekend staat. In de middeleeuwen werd lavendel al gebruikt tegen insecten en de stank in en om huis, maar ook om luis te verdrijven werd het tussen de kleren gelegd. Verder wordt lavendel in de geschiedenis naast vele andere toepassingen nog beschreven als specifieke bestrijder van vermoeidheid, gewrichtsklachten, kramp en verkoudheid. In de 19de eeuwse Krimoorlog werd in de operatiekamer lavendelolie gesprayd om de lucht antiseptisch te houden. Ook werd in deze eeuw lavendel zeer populair als parfum waarna het door de komst en het succes van de synthetische geurstoffen op de achtergrond raakte.

De ‘herontdekking’ van de kracht van lavendelolie kwam in 1930 toen de chemicus en parfumeur Gattefossé bij een explosie zijn hand verbrandde en de eerste ‘verkoelende’ vloeistof die hij onderhanden had gebruikte voor zijn hand: lavendelolie. De snelle genezing en het herstel zonder littekens was eigenlijk het startsein voor modern wetenschappelijk onderzoek naar de werking van aromatherapie.

LAVENDEL, Frankrijk, Cultivar / EKO Lavandula angustifolia- Lipbloemigen (Lamiaceae)

Lavendel cultivar is een essentiële olie die verkregen is via stoom-destillatie van de bloeiende toppen van de echte lavendel. Het is een zuivere essentiële olie, onbewerkt en zonder toevoegingen. Lavendel EKO is afkomstig van gekweekte planten. Het is een zuivere essentiële olie met EKO kwaliteit, onbewerkt en zonder toevoegingen.

KARAKTERISTIEK

De echte lavendel (Lavandula angustifolia, L. officinalis of L. vera) is de meest waardevolle soort in het lavendelgeslacht. De plant groeit in de grootste deel van het Middellandse Zeegebied, maar de meest beroemde regio waar de lavendel van nature voorkomt, zijn de zonnige kalkhellingen in het zuidoosten van Frankrijk, de Haute Provençe. De plant groeit het liefst tussen de 800 en 1800 meter hoogte (in tegenstelling tot de lavandin en de spijk-lavendel die veel lager groeien). Hoe hoger de lavendel gekweekt wordt, des te verfijnder zijn de geur en de werking. Lavendel EKO is afkomstig uit de omgeving van Sault in de Provence. De planten groeien boven de 800 meter en komen voort uit zaailingen, de zgn. 'population'. Daarom vertoont deze lavendel een buitengewone veelzijdigheid, dit in tegenstelling met haar gekloonde soortgenoten.

De opbrengst aan essentiële olie is voor echte lavendel minder dan 1%  d.w.z. dat er meer dan 100 kg plantenmateriaal nodig is voor 1 liter lavendelolie. De kleur van lavendel is kleurloos tot lichtgeel. Het komt voor dat de kleur donkerder wordt naarmate de olie veroudert. De geur van de echte lavendel is te omschrijven als zeer herkenbaar: zoet en kruidig met een ondertoon van bloemen en hout. De parfumindustrie maakt veel gebruik van lavendel - het is een onmisbaar onderdeel van eau de colognes en de meeste bloemenparfums. Lavendel wordt gekarakteriseerd als midden - tot topnoot.

EIGENSCHAPPEN

Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Lavendel beschikt over vele eigenschappen. Zo is lavendel helend bij wondjes, verzachtend in de huidverzorging, licht verdovend bij pijn, ontspannend bij alle vormen van verkrampingen, insecten- en parasieten-verdrijvend en regulerend bij gespannenheid. Verder werkt lavendel versterkend op het immuunsysteem. 

TOEPASSING

  • Bij gebruik in een geurverspreider wordt de lucht gereinigd en verfrist en is lavendel een hulp bij luchtwegaandoeningen en kou. Lavendel vrolijkt zwaarmoedige mensen op en houdt insecten op afstand. Prima bij mensen die moeite hebben bij het inslapen.
  • Bij hoge uitzondering kan lavendel plaatselijk puur op de huid worden aangebracht: eventueel aanstippen bij puistjes, insectenbeten, wondjes, en/of rode, warme en verbrande huid. Ook bij wintervoeten is lavendel een zeer geschikte olie. Vermengd in een vette plantolie is lavendel te gebruiken als verzorgende en ontspannende wrijf- of massageolie bij stijve en stramme spieren en bevordert zij de doorbloeding.
  • In huidverzorging (in een crème of vette plantolie) is lavendel bijzonder geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde huid (zonnebrand, na het scheren) en bevordert zij het genezingsproces van alle huidbeschadigingen.
  • In het bad kalmeert lavendel de nerveuze en gespannen mens en 's avonds bevordert lavendel een gezonde slaap. Lavendel in bloemenhoning is heerlijk van smaak en verzachtend bij een beginnende keelontsteking.

DOSERING

  • Bij verdamping: enkele druppels naar eigen voorkeur.
  • Op de huid: maximaal 4% bij volwassenen. Eventueel puur, maar alleen bij plaatselijk gebruik.
  • In het bad: maximaal 10 druppels in een emulgator oplossen, bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim, neutrale badolie of emulgator 80. En deze oplossing in een vol bad gebruiken.
  • Als smaakstof: bijv. 1 - 2 druppels in een potje bloemenhoning.

 

WAARSCHUWING

Geen.

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Lavendelolie is een zeer veilige essentiële olie, die men niet snel kan over doseren. Mogelijk kan hoofdpijn optreden bij overdosering. In een enkel geval kan lavendel puur op de huid een enigszins branderig gevoel geven.